Törött sírkövekre és egy második világháborús szovjet harci gép darabjaira bukkantak a Visztula medrében, amelyben soha nem volt ilyen kevés víz.

„Végtelen mennyiségű kincset rejt a Visztula folyó” – mondta nyilatkozatában Jonny Daniels, a From the Depths nevű zsidó szervezet vezetője, aki kedden érkezett a lengyel Visztula partjára, hogy részt vegyen a héber feliratú törmelékek feltárásában.

A mostanáig víz alatt lévő területeken fekvő sírok darabjait két hete fedezte fel Varsóban egy lengyel férfi, aki értesítette Danielst, hogy megmutassa neki az ott maradt köveket, melyek felfedezése eddig lehetetlen lett volna. A több mint ezer kilométer hosszú lengyel folyó vízszintje jelenleg olyan alacsony, amihez hasonlót csak a 18. században mértek, így számos lelet kerül elő a múltból. A helyszínen zajló kutatások eredményeként egy szovjet repülő darabjait is megtalálták, mely feltehetően 1945-ben zuhant a vízbe – írta a Vosizneias.

visztula_szovjet_gep

A sírkövek nagy valószínűséggel a prágai Brodno kerületből származnak, ahol egykor 300 000 zsidó sírja állt, mára azonban 3000-re csökkent az ott lévő síremlékek száma. A többit a második világháború idején, illetve után szállították el, hogy építkezésekhez és a Visztula medrének feltöltéséhez használják fel.

„A zsidó történelem el van temetve a Visztulában” – mondta Daniels, akinek reményei szerint hamarosan diákok segítségével sikerül majd átfogó keresést végezni a folyónál, hogy minden elveszett darab visszakerülhessen a temetőbe.

zsido.com