1998. nyarán verték le először a Zsidó Sátor cölöpjeit a Pepsi-szigeten. Eleinte kétkedés fogadta a Chábád döntését, hogy a nyár e legnépszerűbb fesztiválján a zsidóság számára is sátort ver. A kritikus hangok –, hogy a zsidóság nyílt bemutatása nem illik a zsidóság magyar hagyományaihoz – mára elhallgattak, hiszen rengeteg zsidó fiatal a Zsidó Sátorban fogott hozzá gyökerei megismeréséhez, gyakorlásához. 

A Sátor a zsidóság pozitív üzenetét hordozza, amely nem merül ki az antiszemitizmustól való menekülésben, illetve az az elleni harcban, hanem arra invitál bennünket, hogy értsük meg, érezzük át és éljük meg zsidóságunkat. A Sátor 12 éves történetére visszatekintve ez a pozitív hozzáállás nagymértékben hozzájárult a magyarországi zsidóságnak önmaga megértéséhez és hagyománya megéléséhez. Sőt, a nem zsidó magyarok és külföldiek is ízelítőt kaphattak kultúránkból. 

Az idén egy kis Zsidó Múzeummal is bővült a program. A Sátorban kiállítás mutatta be a zsidóság alapvető kegytárgyait, a tfilint, a táliszt és a különböző imakönyveket is, valamint a zsidó élet egyéb nélkülözhetetlen elemeit, többek között a kóser étkezés szabályait. A Sátor szimbolizálja, hogy mi zsidók is emberek vagyunk, része Világunknak, amely elől nem elzárkózunk, hanem felfedjük eddig titokként kezelt csodáinkat. Mára egyre több zsidó szervezet követte a Chábád példáját, így külön sátrat állított a Joint és a JmPoint zsidó közösségi honlap és portál is. A Chábád zsidó sátránál mindjárt az első este 100-150 ember gyűlt össze a zene hívó szavára válaszolva. Izraeliek is megjelentek a nyitó esten és nem meglepetés, hogy azonnal magukhoz ragadták a mikrofont. A legnépszerűbb idén is a Rabbi Tanácsa 10 forintért. Még a tőzsdeindexek negatív trendje sem tudta a rabbikat arra venni, hogy a tanácsok ellenértékét feljebb vigyék. De nem is ez az érdekes. Inkább az, hogy a tanácsokat kérők széke sosem hűlt ki. Az egyik fő kérdés: hogyan tudjuk elérni, hogy boldogok lehessünk? A Sziget rabbija szerint attól lehetünk igazán boldogok, hogy másoknak örömet szerzünk, így a jó cselekedetek gyakorlásával saját lelkünket is üdítjük. 

Megjelent: Egység Magazin 19. évfolyam 67. szám – 2014. augusztus 7.