Első alkalommal rendezik meg az Európai Maccabi Játékokat Németországban

Több ezer zsidó sportoló vesz részt a nagyszabású eseményen Berlinben, egy olyan stadionban, amely eredetileg az 1936-os, a náci Németország által rendezett Olimpiára készült.

Az előző játékokat 2011-ben Bécsben tartották, az volt az első alkalom a II. világháború óta, hogy ennek a programsorozatnak a keretében zsidó sportolók az egykori Német Birodalom területén versenyeztek – emlékeztet a haaretz.com. Ebben az évben több mint 2000 résztvevő utazik Berlinbe, 36 országból, hogy 19 sportszámban mérje össze tudását.

Daniel Collins a brit delegáció vezetője a The Guardian-nek nyilatkozva elmondta: „Soha ennyi érzelmi töltés nem volt még ezeken a játékokon, mint most. Több ezer zsidó fog felvonulni egy ilyen múltat hordozó stadionban, ez nem csak a zsidóknak, de a világ sportközössége számára is nagy jelentőségű”. Az eseményt július 27-e és augusztus 5-e között tartják.

A játékokhoz kapcsolódik, hogy zsidó túramotorosok csapata haladt át Magyarországon: a 11 fős konvoj szerdán délután gördült be Budapestre, hogy új tagokkal bővülve reklámozzák a berlini sporteseményt. Az első világjátékot is motoros csapat hirdette Európában.

 

Kép: haaretz.com

Megszakítás