Július 8-án a Honvédelmi Minisztérium, a Tábori Rabbinátus és a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének közös delegációja emléktáblát helyezett el a szibériai Szan-Donato temetőben, ahol legalább 128 magyarországi zsidó munkaszolgálatos földi maradványai nyugszanak.

Az eredetileg a Szovjetunióba vezényelt 50 ezer zsidó munkaszolgálatosból a legnagyvonalúbb számítások szerint is csak legföljebb 9000-en élték túl a megpróbáltatásokat. Az elhunytak többsége sosem részesült semmilyen temetésben, vagy legföljebb tömegsírban lelt végső nyughelyre.

ebk6N19eWb3KLFuRJVifKmE4VJdacnFLSZsGOEWT8ok=w476-h634-no (1)

A Nyizsnyij Tagil-ban, és a régió más hadifogolytáboraiban elhunyt, jeltelen sírokban nyugvó zsidó áldozatokra eddig semmilyen jel nem emlékeztetett. Július 8-án a Honvédelmi Minisztérium, a Tábori Rabbinátus és a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének közös delegációja emléktáblát helyezett el a Szan-Donato temetőben, ahol legalább 128 magyarországi zsidó munkaszolgálatos földi maradványai nyugszanak.

A delegációt Dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztályának főosztályvezetője vezette, tagjai pedig Köves Slomó, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbija, Sessler György, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesületének elnöke és Nógrádi Bálint, a Tábori Rabbinátus titkárságvezetője voltak.

A delegációt Jekatyerinburgban Fábián Pál vezető konzul, Anna Drobot, az orosz Külgazdasági és Külkapcsolati Minisztérium képviselője, valamint a megemlékezést szervező Maruzs Roland alezredes és Havasi Irina kormánytisztviselő fogadták. Háromnapos ott tartózkodásuk során az orosz fél kiemelt figyelemmel és tisztelettel fogadta a delegáció tagjait. Találkoztak az orosz Külügyminisztérium helyi képviseletének vezetőjével, Alekszandr Harlovval a jekatyerinburgi Központi Zsinagóga dísztermében, valamint  Szverdlovszk megye Külgazdasági és Külkapcsolati Minisztériumának képviselőivel a főkonzulátuson.

Lu67RyONF73khXz_rKXFL6saTt-oxiHP2lSRu2OJpu0=w846-h634-no

A július 8-án katonai tiszteletadással megtartott megemlékezésen Dr. Töll László ezredes tartott beszédet a Szan-Donatoi hadifogoly temetőben. Ezt követően Köves Slomó rabbi és Sessler György avatták fel az emlékművet. Köves Slomó rabbi egy rövid imával és a gyászolók kádisának elmondásával tisztelgett az áldozatok emléke előtt, majd a résztvevők a zsidó vallás hagyományai szerint elhelyezték az emlékezés köveit.

Még a 21. század modern repülőgépeivel is majdnem egy napba telik mire Budapestről Nyizsnyij Tagilba, az Európa és Ázsia határmezsgyéjén fekvő szibériai városba érkezik az utazó. A Jekatyerinburgtól 140 kilométerre található település egykor a környék kiterjedt hadifogoly-hálózatának központja volt.

Az itt kényszermunkára fogott több százezer hadifogoly között 10 ezer magyar zsidó is volt. A munkaszolgálatra a Szovjetunióba elhurcolt „lapátos hadsereg” 50 ezer tagjának négyötöde nem jutott el idáig: megölték az ellenséges sereg tagjai vagy saját feljebbvalóik, belepusztultak az éhezésbe, a dermesztő hidegbe vagy a soraik között pusztító betegségek egyikébe.

Az a 10 ezer magyar zsidó munkaszolgálatos, aki eljutott Szibériába nem számíthatott megértésre: a munkaszolgálatosokat ugyanúgy az ellenséges hadsereg tagjaiként kezelték, és tekintett nélkül addigi státuszukra, hadifogságba vetették őket.

SZS

Megszakítás