Ilyen csak a mesében van. Esetleg Hollywoodban, bár ezt a történetet még ott is hihetetlennek tartanák. Pedig épp most történt meg.

A 14 éves  Sophia Mechetner szerény körülmények között élt mostanáig Tel-Aviv külvárosában édesanyjával és két kisebb testvérével. A kicsikre ő vigyázott, amíg a mama irodákat és lakásokat takarított. Neki kellett vasalnia, takarítania, megfőzni a vacsorát a család számára. Ahogy az már csak a mesékben lenni szokott.

Mint a legtöbb fiatal lány, az egykori Szovjetunió területéről érkező bevándorlók gyerekeként született Sophia is arról álmodozott, hogy egyszer modell lesz. Az ilyen álmok azonban ritkán szoktak megvalósulni. Főleg az olyan full extrás változatok, amikor valaki a teljes ismeretlenségből, mindenféle modellkedési tapasztalat nélkül, egyszer csak ott találja magát a divat fővárosának legfontosabb eseményén, a Párizsi Divathét világot jelentő kifutóján. Az egyik legnagyobb divatház arcaként! Melynek show-ját ő vezeti fel!!!

Na, ez az, amire Sophia sem gondolt. Ő csak kapcsolatba került egy kicsi izraeli modellügynökséggel, melynek tulajdonosa annyira különlegesnek tartotta a vonásait, hogy gondolta, elküldi szerencsét próbálni Párizsba. Az a bizonyos szerencse ott szintén egy kis ügynökséggel hozta össze, illetve épp az a lényeg, hogy nem hozta össze. Történt ugyanis, hogy hiába egyeztették le Izraelből, hogy behívják próbafotózásra, miután megérkezett Párizsba és egyenesen a helyszínre sietett, az ügynökség elállt az együttműködéstől, mert túl fiatalnak tartották.

Sophia nagyon csalódott lett. Bánatában elindult barangolni Párizsban. Vele tartott a kísérője. Egyszer csak szembejött velük egy Dior üzlet. Eldöntötték, hogy bemennek, ahol a kísérője rögtön felismerte Raf Simons-t, a divatcég vezető tervezőjét. Megszólították, bemutatkoztak, kicserélték a névjegykártyáikat. Aztán kisétáltak a boltból.

A történetek általában itt szoktak véget érni.

De nem ez. Pár nap múlva a francia ügynökségnél csöngött a telefon. Eléggé le voltak sokkolva, amikor kiderült, hogy a Diortól jött a hívás és azt a Sophie-t keresik, akiről ők fényképet készíteni sem voltak hajlandók.

A filmes dramaturgia szerint ilyenkor az jön, hogy a bánatos, de jóravaló főszereplőt újra otthoni környezetben látjuk, a balul sikerült kaland után. Megint vasal, takarít és vacsorát főz a kisebb testvéreinek, míg a mamájuk lakásokat és irodákat takarít.

És, tényleg így történt. Egészen néhány hétig, mikor is az izraeli ügynökség felhívta, hogy ő lesz a Dior arca. Közel egy millió sékeles fizetéssel.

Sophia azonnal telefonált. „Ott hagyhatod a munkád, édesanyám” – mondta félig sírva, félig nevetve.

Néhány nappal később már egy gyorstalpaló tanfolyamon vett részt, amelyen megtanították a kifutón járni. Hiszen úgy jutott fel a csúcsra, hogy korábban még egyetlen lépést sem tett reflektorfényben. Újabb néhány nap, és megnyitotta a Dior show-t Párizsban.

Amikor megkérdezték tőle, hogy mit kezd a millió sékeles jövedelmével, azt felelte, hogy egy olyan lakásba költöznek, ahol neki is lehet saját szobája.

Itt a vége, fuss el véle.

Munkatársunktól – a The Times of Israel cikke alapján.

Megszakítás