17-en maradtak.

Dávid Govrin, Izrael közelmúltban kinevezett egyiptomi nagykövete Alexandriába utazott, és látogatást tett a város ősi zsidó közösségénél. A több ezer éves hitközség jelenleg csupán 17 tagot számlál. A korábban virágzó közösséget a ’30-as években kezdődő pogromok és a hátrányos megkülönböztetés miatt tömegesen hagyták el tagjai.  Élijáhu prófétáról elnevezett hatalmas zsinagógájuk azonban továbbra is a tulajdonukban van, bár sürgős felújításra szorul, mert a tető egy része a közelmúltban beomlott.

Juszef Ben Gáon, a hitközség vezetője örömmel fogadta az izraeli diplomatát, és beszámolt neki a város megmarad zsidó lakosainak életéről. A nagykövet elmondta, hogy megpróbálják rávenni az egyiptomi kormányt a zsinagóga renoválására. „Izrael Állam, mint a zsidó nép országa nagy figyelemmel kíséri ezt az ügyet és kész együttműködni minden érintett szervvel.” – jelentette ki. „Mindannyian testvérek vagyunk. Senki sem fontosabb a másiknál. Isten segítségével sikerrel járunk” – mondta Ben Gáon.

A nagykövet a zsinagógában
A nagykövet a zsinagógában
A nagykövet megtekintette a hitközség egykor működő intézményeit: az iskolát, a rabbinikus bíróságot, és a Maccabi Alexandria sportegyesületet. Ezt követően a híres alexandriai könyvtárban is tiszteletét tette, ahol jelentős zsidó gyűjteményt őriznek.

A fővárosba visszatérve Govrin ellátogatott a kairói Ben Ezra zsinagógába és találkozott Magda Harounnal, a hat női tagból álló kairói hitközség vezetőjével. Haroun is a zsidó emlékek állami megóvásának fontosságát hangsúlyozta: „Két-három év múlva már nem lesznek zsidók Egyiptomban, tehát a minket túlélő egyiptomiak feladata lesz megóvni az ország zsidó örökségét. Ez lenne a legjobb bizonyíték arra, hogy egykor milyen pluralista és színes társadalom volt a miénk.”

Az alexandriai Élijáhu Hánávi zsinagóga
Az alexandriai Élijáhu Hánávi zsinagóga
Forrás: Behind the NewsCairo Scene