Azonosítatlan személyautó utasai keltettek rémületet egy hat fős zsidó társaság tagjaiban, akik Johannesburg egyik zsinagógájából sétáltak hazafelé – írja a Forward.

A csoport tagjai a Glenhazel nevű külváros területén lévő Ohr Somayach Zsidó Központból tartottak otthonuk felé, amikor egy autó sofőrje három utastársával együtt elhaladt mellettük és obszcén kézmozdulatok közepette antiszemita szitkozódásokba kezdett. Néhány perc múlva a jármű újra megjelent a férfiak mellett, majd a felezősávon áthajtva megpróbálta elgázolni őket.

Az incidensről elsőként a Coordination Forum for Countering Antisemitism (CFCA) nevű szervezet számolt be honlapján, majd a Jewish Telegraphic Agency-nek nyilatkozó David Saks is megerősítette a történteket. A dél-afrikai Jewish Board of Deputies nevű zsidó szervezet társigazgatója azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy „Dél-Afrikában az antiszemita verbális bántalmazások gyakran olyan formában jelennek meg, hogy a közösség zsinagógákból vagy zsinagógák felé tartó tagjainak obszcén dolgokat kiabálnak a mellettük elhaladó járművekből”.

Saks elmondása szerint évente átlagosan tíz hasonló eset történik. „Az azonban szokatlan, hogy az elkövetők verbális támadás mellett támadó cselekedeteket is végrehajtsanak – ebben az esetben azt, hogy úgy tegyenek, mintha közéjük akarnának hajtani. Sajnos ez alkalommal nem lehetett megállapítani az autó adatait” – tette hozzá.

zsido.com

 

Kép forrása: Haaretz.com

Megszakítás