A kerületi polgármester és a főrabbi jelenlétében tartották meg a ceremóniát.

Talán az Izraellel újabban valamivel barátságosabb török politikának köszönhetően Beşiktaş városrész polgármestere személyesen jelent meg a Neve Şalom zsinagógában, hogy a török főrabbi, İsak Haleva vezette vallásos szertartás után ő is összeadja az ifjú párt a polgári törvények szerint.

İshak İbrahimzadeh, a törökországi hitközség vezetője elmondta, hogy a ceremónia során imát mondtak Törökországért és Recep Tayyip Erdoğan államelnökért.

Az isztambuli Neve Şalom zsinagóga Törökország legnagyobb zsidó imaháza. Isztambul ad otthont a 17 000 fős török zsidóság túlnyomó többségének. A legtöbb házasulandó ezt a zsinagógát választja esküvője helyszínéül. A szekuláris török államban, vallási esküvő esetén, szükség van a polgármesteri hivatalban rendezett világi szertartásra is. Ezt a két ceremóniát tartották meg egyszerre a főrabbi és a polgármester jelenlétében Selin Saporta és Vedat Peranva vasárnapi esküvőjén.

A törökországi zsidóság azon kevés kisebbségek egyike, mely nem szenvedett el diszkriminációt a török államban, mely számos alkalommal bánt kifogásolható módon a területén élő más nemzetiségekkel – különösen az örményekkel és a kurdokkal.

A Neve Şalom zsinagóga azonban már háromszor is gyilkos merénylet helyszíne volt 1951-es megalapítása óta. A legutóbbi támadás 2003-ban történt, amikor robbanószerrel megrakott teherautókat vezettek az épületnek. Ugyanekkor robbantást hajtottak végre a szintén isztambuli Bet Israel zsinagógában is. A közösség létszáma folyamatosan csökken, elsősorban a kivándorlás és az alacsony születésszám miatt.

A különleges esküvő már a második reményre okot adó esemény a törökországi zsidóság életében. Decemberben, első alkalommal, nyilvános hanukai gyertyagyújtást rendeztek Isztanbulban.

article_AD189CB9680D42EC8134CE4A0D52BB3B

forrás

Megszakítás