Mivel az időjárás is kellemes kirándulóidővel örvendeztet meg bennünket, itt a lehetőség, hogy kimozduljunk a négy fal közül. Az őszi ünnepek elmúltával szabadabban tudunk gazdálkodni a szabadidőnkkel, főleg, mert két hosszúhétvége is vár ránk. Csodálatos programlehetőség lehet a vidéki zsidó élet nyomainak feltérképezése! Ha ilyen programot tervezünk, kihagyhatatlan útitárs lehet két, most megjelent könyv. 

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület gondozásában jelentek meg a kötetek egy sorozat első darabjaiként. Cseh Viktor és Mózes Krisztián sorozata, a Zsidó emlékek nyomában – két keréken az, amit az alcíme is ígér: praktikus könyv túrázóknak. Az augusztus elején megjelent kiadvány Borsod-Abaúj-Zemplén megye kerékpárral bejárható túraútvonalaira fűzi fel a zsidó emlékek bemutatását, míg az októberben napvilágot látott mű Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét veszi górcső alá.

Az átlátható felépítése miatt könnyen kezelhető kötetről Turai Juli kritikájában (Egység magazin, 110. szám, 21. oldal) ezt írja: „Nem egy hagyományos útikönyvről van szó, itt egyfajta nyomkeresésre invitálják az olvasót (túrázót), egy igazi felfedezőút vár rá. Ezt az utat segítik az atyai jó tanácsok, biztatások: ’(…) csak óvatosan a kiérdemelt száguldozással, itt azért van forgalom, még ha nem is nagy.’ … Ezek a hangok teszik személyessé, életszagúbbá az amúgy rengeteg információval bíró könyvet. Olyan érzése lehet az olvasónak, mintha egy barátja kerekezne mellette, aki már ismeri a járást.”

A könyv Hajós András szociológus, énekes, dalszerző, humorista ajánlásával jelent meg: „városi biciklista vagyok … És az év szinte minden hetében zsidó származású, nagyvárosban felnőtt budapesti polgár is vagyok… Miközben haladok… fel­jönnek bennem a régi történeteim, helyszínek, emberek. És látok új dolgokat, nem úgy, mint fém­autóba zárva… Ajánlom min­denkinek, hogy tekerjen, né­­zelődjön, nyugodjon meg, izzadjon le és szívja magába a sok élményt.”

A két kötet jelenleg a MA­ZSI­KE (V. Tüköry utca 3., mazsike@gmail.com) irodájában vásárolható meg, hamarosan azonban a könyvesboltokban is fellelhetőek lesznek.