A magyarországi zsidó szervezetek képviseletében kapott meghívást a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) június elején az AJC Global Forum elnevezésű nemzetközi eseményre, több mint 2000 más szervezettel együtt.

Az AJC globális zsidó érdekképviselet Washingtonban tartotta világfórumát, melyen részt vett többek között John Kerry, Stenly M. Bergman, az AJC elnöke, Andrew Baker rabbi, az AJC nemzetközi kapcsolatok igazgatója, számos ország – köztük Izrael, Marokkó, Japán, Ausztrália és Magyarország nagykövete – is. Videóüzenettel csatlakozott a konferenciához Angela Merkel német kancellár és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is. Az esemény díszvendége volt Lassana Bathily, aki az AJC erkölcsi bátorságért járó díját vehette át annak elismeréseként, hogy élete kockáztatásával mentette meg a vásárlókat a Hiper Cacher szupermarketet ért terrortámadás idején.

Bodnár Dániel, a TEV elnöke a nemzetközi zsidó vezetők panelbeszélgetésén szólalt fel, ahol Görögország, Nagy Britannia és Argentína mellett Magyarország volt a negyedik kiemelt résztvevő. Bodnár előadásában bemutatta hazánk zsidóságát, mint az európai kontinens második legnagyobb közösségét, amely az elmúlt évtizedekben reneszánszát éli. Ismertette a magyarországi zsidó közösség helyzetét, speciális jellegét, és az országra jellemző antiszemitizmus sajátosságait.

tev2

A TEV antiszemitizmus kutatását, és 2014-es jelentését bemutatva hangsúlyozta, hogy itt a zsidóellenességet – Európa számos országával ellentétben – nem a fundamentalista muszlim mozgalmak fűtik és többségükben gyűlöletbeszédben testesülnek meg. Bár a fizikai atrocitások nem jellemzőek, de nem csökken az antiszemita incidensek száma – tette hozzá.

A konferencia témái között szerepelt az un. két államos megoldás kérdése, a holokauszt emlékezete és a különböző régiókban élő zsidó közösségek helyzete.  A TEV küldöttségének tagjaként Olti Ferenc – a TEV oktatásfejlesztési projektjének vezetője a megjelenő tankönyvek zsidóságot érintő tartalmainak felülvizsgálatában – az oktatás jelentőségének hangsúlyozása mellett szólalt fel, mint a legfontosabb tennivaló a fiatal generáció ismerethiányának felszámolására.

Megszakítás