A lelkiismereti szabadságot védő törvény alkalmazását egy rabbi felügyeli.

Az Egyesült Államok Képviselőháza elfogadta az a törvényjavaslatot, mely a szabad vallásgyakorlás jogán védelmébe veszi a kóser vágást és a körülmetélés szertartását, illetve az ateisták jogait is. A törvény szorgalmazói az utóbbi években tapasztalható növekvő intolerancia miatt érezték fontosnak a jogok megerősítését.

A hétfőn elfogadott törvény kibővíti a “vallásszabadság megsértése” fogalmát, melyet az 1998-ban bevezetett Nemzetközi Vallásszabadság Törvénye határozott meg. A változtatás megvédi a körülmetélést és a kóser vágást végzőket, valamint biztosítja az ateisták védelmét, amennyiben hátrányos megkülönböztetés érné őket a meggyőződésük miatt.

A hamarosan a szenátus elé kerülő törvényt a vallásszabadsághoz kötődő jogok egyik élharcosáról, Frank Wolfról nevezték el. Wolf 1981 és 2015 között Virginia állam republikánus képviselője volt, és ő szövegezte az 1998-as törvényt is.

“A világon példa nélküli krízis figyelhető meg a vallásszabadság tekintetében, mely milliószámra szedi áldozatait. Ez a krízis aláássa a szabadságot, a jólétet és a békét, és közvetlen fenyegetést jelent az Egyesült Államok érdekeire a Közel-Keleten, Oroszországban, Kínában és az afrikai kontinens belsejében.”- nyilatkozta Chris Smith, New Jersey republikánus képviselője, az új javaslat szerkesztője. Smith egyebek mellett a Képviselőház emberi jogi bizottságának elnöke és az újjáéledő európai antiszemitizmussal kiemelt mértékben foglalkozó Helsinki Bizottság társelnöke is.

Körülmetélési szertartás
Körülmetélési szertartás
Mind a zsidó szervezetek, mind az amerikai kormányzati szervek felhívták a figyelmet az elsősorban Észak-Európában erősödő, a rituális vágást és körülmetélést betiltani próbáló törekvésekre, melyek egyik oka a növekvő muszlimellenesség.

A törvényjavaslatot benyújtók tanulmányt is készítettek a vallásszabadsághoz fűződő jogok tiszteletben tartásáról a különböző országokban. A rosszul szereplő és az Egyesült Államoktól számos módon függésben lévő államok a szabályozásaik felülvizsgálatára kényszerülhetnek.

A törvényjavaslat deklarált célja, hogy felvegye a harcot a keresztényüldözéssel és az antiszemitizmussal, de védi a mérsékelt szunnita és siíta muszlimok jogait is, illetve a nem-muszlim közösségeket a Közel-Keleten, Afganisztánban, Pakisztánban és Mianmarban.

Anna Eshoo, California állam demokrata párti képviselője szerint “a törvény választ ad a XXI. században tapasztalható, vallásszabadságot és vallási fanatizmust érintő problémákra.”

Sakterkés ellenőrzése
Sakterkés ellenőrzése
A törvény hatására az 1998-as szabályozás kiemelt fontosságú része lesz az Egyesült Államok nemzetbiztonsági politikájának, az amerikai diplomaták pedig külön képzésben részesülnek annak érdekében, hogy felismerjék a külföldön elkövetett, vallásszabadsággal kapcsolatos jogsértéseket.

A törvény alkalmazását a vallásszabadság általános nagykövete tisztséget betöltő David Saperstein rabbi felügyeli majd.

Forrás: JTA