Megkapta az engedélyt az a sokat bírált terv, amely a vasútvonal bővítésével a Ben-Gurion repülőtérről egészen a jeruzsálemi Siratófalig szállítaná az utasokat.

A tervet még a korábbi közlekedésügyi miniszter, Jiszráel Katz jelentette be évekkel ezelőtt, s utódja, Becálel Smotrich írta alá az engedélyeket. A Nemzeti Tervezési és Építési Bizottság már ki is jelölte a nyomvonalat, melynek pontos térképét azonban egyelőre nem tették közzé.

A terv szerint a közelmúltban átadott, szupergyors Tel-Aviv-Jeruzsálem vonalat hosszabbítanák meg a város bejáratánál lévő Návon pályaudvartól az óvárosban fekvő Siratófalig. A megvalósítás két földalatti állomás és három kilométernyi alagút megépítését igényli a vallási-történelmi-politikai szempontból igen érzékeny terület alatt. Ennek megfelelően már vallási vezetők, régészek és a jeruzsálemi arab közösség vezetői is kifejezték tiltakozásukat az építkezéssel szemben.

A közlekedési miniszter azonban nagy reményeket fűz a terv megvalósításához. “Ez egy történelmi jelentőségű fejlesztés, amely egyaránt szolgálja majd az izraeli lakosságot és a turisták millióit. Emellett a terv a cionista és a zsidó ügy számára is nagy jelentőséggel bír” – mondta Smotrich.

Ávner Ovádjá, a Közlekedési Minisztérium szóvivője szerint az építkezés költsége eléri a 2.5 milliárd sékelt (225 milliárd Ft), a kivitelezés pedig négy évet igényel.

A projektet bejelentő Katz 2017-ben még arra is ígéretet tett, hogy a Siratófalhoz közeli állomást Donald Trump elnökről nevezik el, hálából azért, amiért Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztette az Egyesült Államok nagykövetségét.

zsido.com

Forrás: TOI