Munkáját tekintve történelemtanár, szabadidejében az EMIH ifjúsági szervezetének, az ÁTID-nak az elnöke és hagyományos magyar zsidó népzenét „karcosít”. Ő Kovács Gergő, a STETL zenekar frontembere és énekese. 

Nem idegen tőle a zenei világ, korábbi zenekarával már a Szigetfesztiválon is fellépett, és magának a STETL-nek az ötlete is egy zenei fesztiválon fogalmazódott meg benne öt évvel ezelőtt. „Volt a Gryllus fivéreknek a ’90-es évek közepén egy erdélyi zsidó népdal gyűjtése, melyet lefordítottak jiddisről magyarra és kihoztak belőle egy lemezt, Volt egyszer egy kis zsidó címen. Ezek nem klezmer zenék, hanem népdalok, amik tradicionális népi hangszerekkel voltak felvéve, mi pedig ezeket a dalokat dolgozzuk fel és át a legkülönbözőbb zenei stílusokban bluestól a metálig. A számaink tulajdonképpen népzenék felkeményítve, karcosabbá téve.”

Gryllus Vilmos örömmel fogadta Gergő megkeresését, és rendelkezésére bocsátotta az eredeti kottákat is: „Nagy szeretettel várják az eredményét, azt mondta nagyon kíváncsi rá és értesítsem, ha meglesz a felvétel.” A próbák folynak, az első nagy fellépés a Nyugati téri gyertyagyújtáson lesz. A tervek között egy nagylemez felvétele is szerepel – ezt a következő zsidó újévre szeretnék nyár végén megjelentetni. Készülnek emellett videóklip-forgatása is, és fellépnek majd zsidó és nem zsidó helyeken egyaránt.

kovacsgeri

A zenekar célja bemutatni a magyar és a zsidó kultúra összefonódását, egymásra épülését. „Ha van olyan ember, akinek a zenénk fogja felkelteni az érdeklődését a zsidó kultúra iránt, vagy olyan, akit saját zsidó gyökereinek felfedezésére indítja, akkor már érdemes volt dolgozni, és elértünk valamit.”

A zenekar tagjai régi ismeretségek: van, aki Gergő korábbi zenekarából érkezett, van, aki az ÁTID-ból, és van, akit a zsidó közösségből ismer. A fél évvel ezelőtt alakult STETL – ami a frontember negyedik zenekara – klasszikus felállást követ: ének (Kovács Gergő), billentyű, trombita (Kendrusz Attila)– basszusgitár (Fónyad Ádám), szólógitár (Roemi Liel) és dobok (Misángyi Géza).

És miért STETL? Mert a budapesti zsidó közösségben mindenki mindenkit ismer, az ember úton-útfélen ismerősbe botlik, akárcsak az egykori, zsidók lakta kelet-európai kisvárosokban, a stetl-ökben.

STETL debütáló koncert: december 13, 18. óra, Nyugati tér

Megszakítás