A jiddis nyelv használatára szólította fel híveit az izraeli Bnéj-Brákban a vizsnici rebbe.

Az egyik legnépesebb haszid udvar feje az őszi nagyünnepek végeztével tartott beszédében elmondta, hogy örvendetes módon a mai napig a jiddis a legtöbb haszid családban használt nyelv. A híveitől azt kérte, hogy igyekezzenek minden esetben a jiddist előnyben részesíteni az egyéb nyelvekkel szemben, legyen szó akár a modern héberről is.

A rebbe kitért a mobiltelefonok kérdésére is. Ismét megerősítette a tilalmat minden olyan készülékre vonatkozóan, melynek internet elérése, sms-küldési funkciója vagy fényképezőgépe van. Csak azokat a típusokat engedélyezi követői számára, melyeket kósersági igazolással láttak el, de ezek túlzott használatától is óvott, mert a „túl sok telefonálás csak időt pazarol”. 

Belzi rebbe
Belzi rebbe
Arra a felvetésre, miszerint sokak számára a megélhetéshez szükséges az internetkapcsolat, annyit felelt: „Sok embert ismerek, akik ilyen készülékek nélkül is biztosítani tudják a megélhetésüket.”

A Jeruzsálemben székelő jelentős haszid udvar feje, a belzi rebbe hasonló állásfoglalást tett ünnepbúcsúztató beszédében. Ő is azt javasolta híveinek, hogy igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni mobilkészülékeikkel. „Az okostelefon rosszabb, mint a televízió, mert olyan apró, hogy könnyen elrejtőzik egy zsebben is, miközben tisztátalanságot hoz a világra” – jelentette ki a rebbe.

Vizsnici haszidok
Vizsnici haszidok
A litván hagyományokat követő haredi zsidóság egyik vezetője, a Bnéj-Brákban élő Chájim Kanievsky rabbi is megerősítette az okostelefonok tilalmát, és hozzá tette, hogy ha egy eljegyzést követően kiderül, hogy a vőlegény tiltott készüléket használ, törölni kell az esküvőt.

Forrás: Arutz7, Arutz7