Miközben Izraelben a holokauszt áldozataira emlékeztek csütörtökön, az ukrán fővárosban a zsidó állam lobogóját égették el fiatal vandálok egy holokauszt-emlékműnél. 

Fiatalok egy csoportja felgyújtotta Izrael nemzeti lobogóját egy kijevi holokauszt-emlékműnél – nem messze a Babij Jar-i mészárlás helyszínétől, ahol két nap alatt 30 ezernél is több zsidó áldozattal végeztek a náci csapatok 1941. szeptemberében.

Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere elítélte a történteket és arra szólította fel a hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben – olvasható a Jewish Telegraphic Agency honlapján.

image

“Mindez a holokauszt izraeli emléknapján történt, amikor a zsidók világszerte megemlékeznek arról a 6 millió áldozatról, akik a második világháború alatt veszítették életüket” – hangsúlyozta nyilatkozatában Klicsko.

“Az áldozatok emlékének meggyalázása elfogadhatatlan, különösen egy olyan helyen, amely globálisan a fasizmus szörnyű bűncselekményének szimbólumaként vált közismertté azután, hogy több tízezer különböző nemzetiségű – főként zsidó származású – embert meggyilkoltak” – szögezte le az egykori bokszbajnok.  

A zászlóégetés helyszínén található emlékmű nem először kerül a hírekbe antiszemita esemény kapcsán; tavaly öt különböző alkalommal rongálták meg horogkereszttel. Az ukrán kormány idei bejelentése szerint az építmény felújítására közel egy millió dolláros összeget különítettek el.

 

zsido.com