Helyreállítják Prága legnagyobb zsinagógájának bejárati részét, ahova három nyelven kerülnek fel Malakiás próféta szavai.

A három boltíven cseh, héber és német nyelven lesz olvasható a „Nem egy atyánk van-é mindnyájunknak?” – felirat, ahogy az az eredeti terveken is szerepelt annak idején. A Jeruzsálem zsinagóga (Jeruzalemska) Wilhelm Stiassny bécsi építész tervei alapján épült három korábbi, kisebb zsinagóga helyére, az egykori prágai gettó területén.

A zsinagóga megépítéséről Ferenc József uralkodásának 50. évfordulóján, 1898-ben döntöttek (ezért hívják Jubileumi zsinagógának is). 1906-re készült el, hivatalosan 1908-ban szentelték fel, a császár uralkodásának 60. évfordulóján – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A Monarchia bukása után, a független Csehszlovákiában a német feliratot eltávolították a zsinagógáról, ekkortól nevezték hivatalosan Jeruzsálem zsinagógának, Jubileumi helyett. Az 1939-es német megszállás idején a cseh felirat is lekerült a homlokzatról. A zsinagóga jelenleg is vallási célokat szolgál, a közösség aktívan használja, de kulturális eseményeket is rendeznek benne.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

Megszakítás