A Maldív-szigetek szünetelteti az izraeli turistákkal szembeni beutazási tilalom érvénybe léptetését, miután rájöttek, hogy ez 2 millió arab-izraeli állampolgárt is érintene.

A muzulmán szigetcsoport elnöke, Mohamed Muizzu elmondta, hogy kabinetje eredetileg úgy tervezte a törvények módosítását, hogy az izraeli útlevéllel rendelkezők vagy izraeli kettős állampolgárok ne léphessenek be az országba.

A múlt héten azonban a ország főügyésze, Ahmed Usham az arab-izraelieket „palesztinoknak” nevezve adott hangot aggodalmának az új törvény miatt.

„A legnagyobb aggodalom az, hogy sok palesztinnak van izraeli útlevele, több millió palesztinnak. Mi történik, ha rájuk is kivetjük az általános tilalmat?”

– tette fel a kérdést.

Kitiltották az izraeli turistákat a Maldív-szigetekről

A Maldív-szigetek megtiltotta az izraeliek belépést az országba a gázai háború miatt.

Qasim Ibrahim, maldív-szigeteki képviselő is bírálta a törvényjavaslatot, amiért az diszkriminálja a zsidó izraelieket.

„Amikor úgy döntünk, hogy egy izraeli állampolgárságú személy nem jöhet a Maldív-szigetekre, az azt jelenti, hogy arról beszélünk, hogy a zsidók nem jöhetnek.

Mivel ők olyan emberek, akik egy Allah által kinyilatkoztatott vallás prófétáiban hittek, nagyon mélyen el kell gondolkodnunk azon, hogy van-e esélyünk arra, hogy ilyesmit tegyünk, ebből a szempontból nagyon alaposan át kell gondolnunk ezt a dolgot” – magyarázta.

Idén január és április között mintegy 528 izraeli állampolgár látogatott a Maldív-szigetekre. A maldív kormány adatai szerint ez a szám a 2023-as év azonos időszakában mért 4644-hez képest jelentősen csökkent.

Tavaly közel 11 000 izraeli látogatott el a szigetcsoportra, ami az összes turista 0,6 százalékát tette ki.

Forrás: Neokohn

Megszakítás