Benjámin Netanjahu javaslatára közös, terrorizmus elleni munkacsoport jön létre a visegrádi négyek (V4) országaival – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Budapesten, a visegrádi országok és Izrael kormányfőjének tanácskozását követően.

A magyar kormányfő azt is közölte: kidolgozzák egy közös munkacsoport felállítását a technológiai kooperáció elősegítése érdekében. Az izraeli miniszterelnök meghívta a V4 kormányfőit Izraelbe, azt a felek elfogadták – tudatta Orbán Viktor, aki egyúttal azt is sürgette, hogy Izrael és az Európai Unió kapcsolatát az ésszerűség jellemezze, s bírálat helyett az együttműködés előtt nyissák ki a kaput.

Hangsúlyozta: a visegrádi országok javasolni fogják az uniónak, hogy értékelje azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Izrael tesz a térség stabilitása érdekében, mindaz ugyanis európai érdek is, hisz véd az újabb és újabb migránsinvázió ellen. A magyar kormányfő emlékeztetett: a visegrádiak osztják Izrael álláspontját, hogy minden nemzet szempontjából kulcsfontosságú a külső határvédelem. Hozzátette: az emberek ellenőrzés nélküli szabad áramlása terrorkockázatot jelent.

A visegrádi országok és Izrael miniszterelnökének első közös találkozóját követő sajtótájékoztató zárásaként a magyar miniszterelnök kijelentette: ha az Európai Unió nem működik együtt Izraellel, akkor saját magát bünteti, ezért a kapcsolatokat a higgadt ésszerűség irányába kell terelni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök arról beszélt, hogy a terrorizmus elleni harcban és az innováció területén az együttműködés Izraellel Európa és a visegrádi országok érdekét szolgálja. Az első terület a múlt erői elleni harcot jelenti, a másik pedig egy jobb és virágzóbb jövő biztosítását – magyarázta.

Az izraeli kormányfő nagyrabecsülését fejezte ki a V4-es országok Izraellel kapcsolatos álláspontja miatt. Mint mondta, nagyon gyakran bírálják Izraelt Európából. Holott “Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”, ebben a régióban az egyetlen ország, ahol a keresztények biztonságban vannak, sőt közösségeik nemcsak túlélnek, hanem növekednek is itt. Izrael az európai és a nyugati értékek bástyája a régióban – közölte, hozzátéve: itt az ideje, hogy újrafogalmazzák a kapcsolatokat Izrael és az Európai Unió között.

Netanjahu nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy első izraeli miniszterelnökként vehet részt a V4 csúcstalálkozóján, ez nagy lehetőséget is jelent. Benjámin Netanjahu megerősítette: meghívta a visegrádi négyek miniszterelnökeit országába, hogy a következő hasonló csúcstalálkozóra Izraelben kerüljön sor.

Robert Fico szlovák kormányfő azt hangsúlyozta, hogy a találkozó nemcsak a tartalma, hanem a szimbolikus értéke miatt fontos, hiszen ma Európában “sokszor beszélünk egymásról”, de nem eleget egymással. 

    Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kijelentette: az EU és Izrael kölcsönös érdeke, hogy megerősítse kapcsolatát és elmozdítsa az együttműködés előtt álló akadályokat. A politikus fontosnak nevezte a szír helyzetről, a terrorizmus elleni harcról valamint az illegális migrációról folytatott tárgyalásokat, és üdvözölte az izraeli miniszterelnök javaslatait, amelyek megvalósítását a V4-ek támogatják. További együttműködési lehetőségeket látott a kiberbiztonság és a vízgazdálkodás területén is. 

Beata Szydlo lengyel kormányfő kiemelte: precedens nélküli az Izraellel kiegészült V4-es találkozó, melyen szó volt a biztonságról, a migránsválságról, a terrorizmus elleni harcról, valamint a fejlődésről. Fokozni kell az együttműködést Izraellel – fűzte hozzá a lengyel kormányfő.   

MTI/zsido.com