Sydney harmincéves fennállását ünneplő zsidó múzeuma a muszlim földön élt zsidó közösségekről nyitott meg kiállítást, melyet akár virtuálisan is be lehet járni. Bár manapság a zsidó élet súlypontja egyértelműen a nyugati világban van, egykor a legtöbb zsidó muszlim uralom alatt élt, gyakran és számos helyszínen békében és biztonságban. A múlt század negyvenes éveitől azonban súlyos atrocitások érték e közösségeket és a zsidók tömegesen, legtöbbször mindenüket hátrahagyva menekültek, elsősorban Izraelbe és az Egyesült Államokba. A megváltozott arányokat jól mutatja, hogy míg hetven-nyolcvan éve még egymillió zsidó élt ezen a vidéken, addig ma már alig 15 ezer.

A Sydney-ben nyílt kiállítás most ebbe a szinte már teljesen letűnt világba kalauzolja el a személyesen vagy a monitorok előtt megjelenő érdeklődőket, hogy bemutassa a közel-keleti, észak-afrikai és ibériai zsidó örökséget. A tárlat során megismerhetjük a számtalan aranykort és kiűzetést, rombolást és feltámadást megélt közösségek történelmét, kultúráját, művészetét és egyedi szokásait. Betekintést nyerhetünk az ezen területeken élt zsidók társadalmi helyzetébe, a muszlim szomszédokkal és a kormányzattal kialakított kapcsolatába, illetve a világ többi részén működő zsidó közösségekkel való viszonyába, továbbá megismerhetjük a mai zsidó életre kifejtett hatásukat.

A kiállítás anyagát a múzeum tulajdonában lévő tárgyakból, illetve muszlim országokból Ausztráliába vándorolt zsidók személyes adományaiból állították össze. Látható többek között Indiából való tóratakaró, egyiptomi szédertál és Iránban viselt, színes menyasszonyi ruha is.

A virtuális múzeumlátogatás során kedvére sétálhat a tárlók között, az ismertetőket pedig a tárgyakra kattintva olvashatja el.