Egy nemzetközi örökségvédelmi oldal is felfigyelt az EMIH mádi fejlesztésére. A Csodarabbik útja népszerű turisztikai célpont lett.

A Tokaj-Hegyalja régió egyik vallási központja volt Mád, XVIII. századi, párját ritkítóan szép barokk zsinagógájával és messze földön híres jesivájával, ami nem egy nagy rabbit adott Magyarországnak. A bortermelőkből és kereskedőkből álló zsidó közösség egészen az 1940-es évekig békében élt a keresztény lakossággal jó szomszédi viszonyban. A világháború azonban elsöpörte a mádi zsidó közösséget is.

A háború poklából alig negyvenen tértek vissza, és ők is hiába igyekeztek újjáalakítani közösségüket. 1956-ra megszűnt a mádi zsidó közösség. Gyönyörű zsinagógájuk és a rabbiház is pusztulásnak indult. Ám 2000-ben a folyamatot megállították, és megkezdődött a zsinagóga felújítása. Az épületet, amelyet Europa Nostra Díjjal is jutalmaztak, beválasztották a világ 100 legszebb zsinagógája közé.

A zsinagóga vagyonkezelője 2012-ben az EMIH lett. Ekkor vált az észak-magyarországi zsidóság emlékezetét megőrző, a Csodarabbik útja néven ismerté vált projekt központjává Mád – ahogy arról korábban mi is beszámoltunk.

Mád utolsó, ottani születésű zsidó lakója 1994-ben hunyt el. Az egykori híres mádi rabbi dinasztia élő leszármazottai, Ehrenreich rabbi és családja Brooklynban él.

Az egyedülálló projekt híre elért az európai zsidó hagyományokkal foglalkozó népszerű oldalhoz, az jewish-heritage-europe.eu-hoz is, amely riportot szentelt Mádnak. A település zsidó történetének ismertetése után arról írnak, hogy 2016-ban nyitotta meg a kapuit a „professzionálisan vezetett” központ, amely egyszerűbb szálláshelyeket és nagyobb kényelmet biztosító apartmanokat is kínál. A központ kiállítása bemutatja a helyi zsidóság történetét. A cikkben kiemelik, hogy a kiállítás interaktív elemeket tartalmaz, sok Mád történetével foglalkozó levelet, fotót és más dokumentumot lehet böngészni.

A projekt egyik vezetője, Frank Mariann a portálnak elmondta, hogy szoros kapcsolatban áll Mád utolsó rabbijának unokaöccsével, aki anyagokkal segítette a tárlat létrehozását. A projekt weboldala általános turisztikai információkkal is szolgál – írja beszámolójában a jewish-heritage-europe.eu, hozzátéve, hogy ez magában foglalja a helyi zsidó temetők dokumentációját, népszámlálási adatokat, digitalizált fotókat, dokumentumokat.

A cikk bemutatja Frank Mariannt, aki 2010-ben költözött a Budapesttől távol eső Mádra, ahol kezdetben az önkormányzatnak és borászoknak segített adminisztratív teendőiknél. Tavaly 12 ezer ember látogatta meg a komplexumot – mondta el Frank Marianna.

A látogatók 60 százaléka magyarországi, a többiek külföldiek. Külföldről főleg ortodox zsidók érkeznek Mádra, elsősorban az Egyesült Államokból. Szinte mindegyiküknek van családi kötődése a régióhoz – emelte ki a projekt vezetője, hozzátéve, hogy nem csak zsidók keresik fel a helyet. Izraelből is egyre többen érkeznek, köszönhetően annak, hogy már Debrecen és Tel-Aviv között is van légikapcsolat. 

Az EMIH nagyjából 1,5 millió eurót költött a fejlesztésre a magyar kormányzat és az Európai Unió támogatásával, ami a régió turisztikai programjához kapcsolódik.

Kép: jewish-heritage-europe.eu