Miért a hegyen nyomtatta ki a könyvet? Mert ott volt.

Egy lubavicsi fotós, Meir Álfászi a Himalája csúcsán nyomtatta ki a chábád filozófia alapművét, a dinasztia-alapító Sneur Zálmán rabbi által írt Tánját, más néven a Közepesek Könyvét. „Ez volt az álmom, mely nem hagyott nyugodni: kinyomtatni a Tánját a Himaláján” –  mondta.

A lubavicsi rebbe még 1978-ben hirdette ki, hogy a Tánját a világ minél több pontján ki kell nyomtatni. A Báál Sém Tov tanítása szerint, ha a haszid tanítások eljutnak a világ legtávolabbi szegleteibe is, a messiás bizonyosan eljön. A Rebbe hangsúlyozta, hogy ahol kinyomtatják a Tánját, ott különleges áldásban részesülnek a közelben lakók. Napjainkra már több, mint 4000 kiadást ért meg a mű, s a ez a szám egyre csak növekszik.

A Rebbe a következőket mondta 1988-ban: „Számos városban nyomtatták ki a Tánját az utóbbi időben, a születésnapom alkalmából. Ezért jár a köszönet tőlem is, és a Tánjá szerzőjétől, az Álter Rebbétől is. Ha valaki tudomást szerez egy olyan zsidó közösségről, melynek életéből hiányzik a Tánja kinyomtatásával járó áldás, az nyomtassa ki azon a helyen is.”

nf_9097_575233

Álfászi „vándorló küldöttként” dolgozik, és távoli, eldugott helyen élő zsidó közösségekről készít fotókat. A tibeti akció érdekessége, hogy Álfászi nem a hegymászók megszokott speciális ruházatát viselte, hanem a lubavicsi haszidoknál megszokott kalapot, zakót és kabátot. „Talán látja a képet rólam egy zsidó valahol, és felismeri bennem is a zsidót.” – magyarázta döntését.

Alapos logisztikai előkészítés után, a legmagasabban fekvő alaptábor hegymászóinak segítségével sikerült a világ legmagasabb pontján kinyomtatni a könyvet.

Megszakítás