Minden 18. katona vegán életmódot folytat.

Az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) kötelékében 10 000 vegán katona szolgál, köztük a vezérkari főnök helyettese, Áviv Kochávi vezérőrnagy. Ez azt is jelenti, hogy a zsidó állam hadseregében osztják ki arányaiban a legtöbb vegán fogást a világon, hiszen minden 18. katona ezt igényli.

A vegánok nem fogyasztanak semmilyen állati eredetű élelmiszert, legyen az hús, tojás, tejtermék vagy méz, és nagy részük nem is visel állati eredetű anyagból készült ruhadarabot, pl. valódi bőrből készült bakancsot. Ez az életmód egyszerre alapszik egészségügyi és morális megfontolásokon.

A jelenség viszonylag új keletű: a vegán ellátást igénylők száma az elmúlt három évben meghúszszorozódott. A legtöbb vegán katona a tel-avivi Kirijá központban, a hírszerzésnél szolgál. A harcoló alakulatok között a Náchál gyalogos dandár ötvenes számú zászlóaljánál jelezték a legtöbben, hogy csak növényi alapú ételeket fogyasztanak.

A zsidó állam lakosságának csaknem 5%-a vallja magát vegánnak, ez ma a világon a legmagasabb arány. A veganizmus különösen elterjedt a szekuláris fiatalok körében, s így Tel-Aviv ma már igazi vegán központnak mondható: szinte minden sarkon áll egy vegán étterem, és a legtöbb vendéglátóipari egység ajánl vegán fogásokat.

A Cáhálban 2014-től tették lehetővé, hogy a vegán katonák műbőr bakancsot és gyapjúmentes ruhadarabokat kapjanak. Amennyiben valahol még nem volt megoldott a vegán élelmiszerellátás, ott pénzt kaptak az igénylők, hogy maguk vásárolják meg az élelmüket. 2015-től már általánosan bevezették a katonai bázisok konyháján a vegán menü készítését, 2017-től pedig a terepen lévő, harcoló alakulatok katonái is kaphatnak előrecsomagolt vegán élelmiszert, ami lehet valamilyen szendvics, de akár vegán pizza is. A katonai konyhán dolgozó szakácsok tanfolyamon vettek részt, hogy elsajátítsák a kizárólag növényi alapú ételkészítés rejtelmeit, ezekhez nagy mennyiségben használnak fel szójakészítményeket, hüvelyeseket, csicseriborsó- és szezámmagkrémet.

Ezzel együtt ebben az évben már 550 vegán közkatona és tiszt nyújtott be petíciót a számukra biztosított élelmiszerek minőségét kifogásolva. Véleményük szerint a katonai menü nem tartalmaz elegendő mennyiségű fehérjét, a vegán fogások gyakran keverednek az állati összetevőket tartalmazó ételekkel és előfordul, hogy a vegán katonáknak szánt élelmiszert a nem vegán katonák eszik meg.

A hadsereg vezetése ígéretet tett a panasz kivizsgálására, és közölte, hogy „nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a Cáhál minden tagja megfelelő ellátásban részesüljön, beleértve a vegánokat is”. Az izraeli hadsereg egyébként betartja a kóserság előírásait is, a haredi katonáknak pedig az általuk igényelt, különlegesen szigorú kóser ellátást is biztosítja.

zsido.com

Forrás: JPost