„Kiállok Izrael mellett és szeretem Izraelt, meg akarom törni a családom csendjét” – hangzik el a videóban németül egy náci tiszt unokájától.

Megható videóval álltak elő a March of Life nevű szervezet tagjai. A nemzetközi mozgalom olyan aktivistákból áll, akiknek felmenői egykor a náci Németország szolgálatában álltak és hozzájárultak a holokauszt szörnyűségeinek elkövetéséhez. A videóban szereplő személyek az izraeli himnusz (Hatikvah) eléneklése mellett német nyelvű rappel és személyes történetük megosztásával szállnak nyíltan szembe az antiszemitizmussal és állnak ki Izrael mellett.

„A családom tagjai mindkét oldalról lelkes nácik voltak” – ismeri el egy fiatal lány a videóban. „Az egyik dédpapám részt vett a darmstadti zsinagóga porig égetésében. Sokkolt, amikor szembesültem a családom múltjával. Kiállok Izrael mellett, szeretem Izraelt; meg akarom törni a családom csendjét és kijelenteni, hogy ezek a dolgok soha többé nem történhetnek meg újra”.

A March of Live nevű szervezetet 2007-ben alapították azzal a céllal, hogy segítsenek a náci felmenőkkel rendelkező személyeknek feldolgozni családjuk történetét. „Nagy krízisen esnek át, amikor szembesülnek azzal, miket tettek a családtagjaik” – mondta Yigal Even-Ziv, egy holokauszt-túlélő gyermeke, aki három és fél éve csatlakozott a szervezethez. „Vannak közöttük gazdag üzletemberek, tudósok, lelkészek – mindenféle emberek” – tette hozzá. „A cél felrázni a világot az antiszemitizmussal szemben és megvédeni Izrael államát, a zsidó embereket” – olvasható a Ynetnews honlapján.

https://www.youtube.com/watch?v=T885WA_PGJI
zsido.com

 

Kép forrása: Ynetnews