Azonnali fenntartóváltást sürget az Arany Alkony idősotthonok ingatlanjainak új tulajdonosa, mivel a jelenlegi fenntartó komoly hiányosságokkal tesz eleget ellátási kötelezettségének. A lakók szerint romlik az élelmezés, a gyógyszerellátás, s másfél éve bérleti díjat sem fizet a fenntartó.

forrás: Havariapress/ma.hu
Ez utóbbi komoly anyagi terhet jelent az új tulajdonosnak, ugyanis ebből fedeznék az épület kiadásait és banki tartozásaikat. Ha nem születik sürgős döntés a fenntartóváltásról, az idősek által lakott ingatlanok kerülhetnek veszélybe, mert a bank el is kobozhatja az épületeket, ha fizetésképtelenné válik a tulajdonos cégcsoport.

Hiába döntött úgy a fővárosi kormányhivatal, hogy megvonja az 1300 idős ember ellátásáról gondoskodó Arany Alkony idősotthonok jelenlegi működtetőjének, a Kálvin János Presbiteri Missziónak a működési engedélyét, a Fővárosi Ítélőtábla formai és eljárási hibák miatt megsemmisítette a határozatot. Tette ezt annak ellenére, hogy a misszió másfél éve jogcím nélkül használja az ingatlanokat, mivel 18 hónapja nem fizetett bérleti díjat. A tartozás már eléri az ötszázmillió forintot.

A tulajdonos Medicatus cégcsoport – amelyet tavaly vásárolt meg két európai zsidó alapítvány – indíthatna birtokvédelmi eljárást, azonban akkor az idősek ellátása kerülne veszélybe. Mára ugyanis az a patthelyzet alakult ki, hogy más nem láthatja el az időseket, hiszen erre kizárólag a gyakorlatilag fizetésképtelen Kálvin János Presbiteri Missziónak van engedélye.

– Az idősek érdekében kénytelenek vagyunk megtűrni ingatlanjainkban a jogcím nélküli fenntartót, azonban így alig tudjuk fizetni a kiadásainkat és a banki tartozásunkat, amelyet korábban az ingatlanok felépítésére vett fel az előző cégvezetés – mondta el a Magyar Nemzetnek Nógrádi Bálint. A Medicatus cégcsoport új tulajdonosai által kinevezett vezérigazgató hozzátette, kénytelenek voltak megválni egy, a cég tulajdonában álló – az idősgondozásban nem érintett – ingatlantól. Annak árából és az új tulajdonosok által rendelkezésre bocsátott forrásokból fedezik kiadásaikat, ám csupán néhány hétig, legfeljebb pár hónapig lesz elegendő az ebből származó pénz. – Azt pedig nem tudjuk, meddig lesz türelmes velünk a bank. Ha nem tudunk fizetni, azok az ingatlanok kerülhetnek veszélybe, amelyekben most az idősek élnek – tette hozzá Nógrádi Bálint.

Mint arról korábban a lap beszámolt, az idősotthonokat szívesen átvenné az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség által alapított Olajág Otthonok egyházi intézmény. Ám erre addig nincs lehetősége, amíg a missziótól nem vonja meg az engedélyt újra a kormányhivatal, vagy nem mond le önként fenntartói jogáról. Az érintettek múlt csütörtökön egész nap tárgyaltak. A kormányhivatal arra kérte a missziót, fontolja meg a működési engedély visszaadását, és próbáljon megegyezni az Olajág Otthonokkal. Erre péntekig adtak haladékot. A kormányhivatal közben újabb vizsgálatokat végez az otthonokban, majd kijavítva a korábbi formai és eljárási hibákat, feltehetőleg újra megvonja az engedélyt. Ám ez időbe telik, így gyorsabb megoldást eredményezne, ha megegyezne a két fél.

Megszakítás