Elkezdődött a tanév a Milton Friedman Egyetemen (Milton), ezzel új taggal bővült az egyházi fenntartású, színvonalas világi képzést nyújtó felsőoktatási intézmények köre. A Zsigmond Király Egyetem (ZSKE) az Országgyűlés 2018. július 17-i döntésével hivatalosan is felvette Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász nevét. A Milton új fenntartója, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) célja, hogy a megújuló intézmény meghatározó szerepet töltsön be a magyar felsőoktatásban.

A Milton Friedman Egyetem (Milton) is csatlakozott az egyházi fenntartású, jelentős világi képzést nyújtó hazai egyetemek sorába. A Milton fenntartója, az EMIH a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez (PPKE) és a Károli Gáspár Református Egyetemhez (KRE) hasonlatosan alakítja ki intézményi struktúráját, és az egyházi háttér lehetőségeit kihasználva elsősorban a színvonalas világi oktatást helyezi előtérbe.

Az EMIH azért bővítette oktatási portfólióját egy egyetem működtetésével, hogy szolgálja a magyar felsőoktatást, erősítse e téren is az egyház szerepvállalását, valamint tevékenységén belül lefedje az oktatás teljes spektrumát – mondta el dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija beszédében. Fenntartóként egyeztetéseket kezdeményeznek a kormányzattal a meglévő szakok, valamint új szakok indítása kapcsán is. Beszédében kiemelte: az EMIH kiterjedt nemzetközi kapcsolatai révén elindította az egyeztetéseket az amerikai Touro College-dzsel is, és a következő két évben kialakítja azt a struktúrát, amelynek keretében az amerikai társintézménnyel közös képzést indít.  Az együttműködés eredményeképpen Magyarországon elsők között jön létre kettős diplomát adó bölcsészettudományi alapképzés.

Az 1970-ben alapított, és kezdetben a zsidó közösség fiataljainak felsőoktatását szolgáló Touro College mára széles közönség előtt nyitva áll, és jelenlg 4 ország 30 iskolájából érkező mintegy 19 000 hallgatója számára kínál egyetemi szintű képzést a bölcsészettudománytól kezdve a jogon át az informatikai, orvosi és üzleti tudományokig terjedő szakterületeken.

A Milton célja, hogy a dinamikus fejlesztések révén emelje a hallgatók létszámát, a végzősöknek pedig piacképes diplomát adjon a kezébe. Dr. Szatmári Péter, a Milton megbízott rektora hangsúlyozta, hogy hogy a fenntartó és az akadémiai vezetés közös tervei között szerepel olyan innovatív képzések indítása, melyek nem csak hiánypótlóak, de jelenleg nem elérhetőek a magyar piacon, és kiegészítik az állami egyetemek tevékenységét, másrészt pedig a munkaerőpiaci hiányszakmák oktatására összpontosítanak. Továbbá kifejtette, hogy az Egyetem a közeljövőben megújul szerkezeti szempontból is. Az új oktatási stratégia részeként létrejön egy modern társadalomtudományi kar, az informatikai-gazdasági, valamint a pedagógusképző kar, továbbá egy hittudományi karral is bővül a Milton. A megbízott rektor a tanévnyitó ünnepségen kiemelte köszöntőjében, hogy „az Egyetem legfontosabb feladata, hogy tudást, értéket és a vállalkozó kedv képességét közvetítse, illetve segítse a hallgatókat önmaga megismerésében.”

Dr. Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) oktatásért felelős államtitkára az egyetem tanévnyitóján tartott beszédében tolmácsolta dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének üdvözletét, miszerint sikeres akadémiai évet kíván a hallgatóknak és a megújuló Egyetemnek. Továbbá kiemelte, hogy az Egyetem új jövőképe biztos és progresszív fejlődést biztosít mindenki számára. Lezárásképpen pedig sok sikert kívánt az elkövetkező tanévhez és az Egyetem vezetésének az elképzelések megvalósításához.

A Milton küldetése, hogy a hallgatói létszám növelésével párhuzamosan az itt végzett fiatalok piaci értékét is emelje, a minőségi, gyakorlatorientált oktatás és az értékes diploma révén.

Megszakítás