Ha unalmasnak találná saját, vagy a zsinagógai máchzorokat, akkor lehet, hogy éppen önre vár egy gazdagon díszített egyedi imakönyv, amit bő egy hónap múlva bocsát árverésre a New York-i Sotheby aukciósház – adta hírül a VINnews. Múlt héten csütörtökön jelentették be, hogy az október 19-ei aukció keretein belül egy körülbelül 700 éves Ros hásánai és Jom kipuri imakönyvet, azaz máchzort is szerepeltetni fognak.

A könyvet egyik tulajdonosa után, mint a „Luzzatto máchzor”-t tartják számon, s eredetileg egy Ávrahám nevű szófer, vagyis Tóra-író készítette a művészi kivitelű illusztrációkkal – sófárfújós alak stb… – egyetemben valamikor a 13. század végén, esetleg a 14. század elején Dél-Németországban. Az askenáz rítus szerint komponált imakönyv az évszázadok során bejárta Európát. Több franciaországi és olaszországi közösségben is használták, az ottani tulajdonosaik pedig a margókon saját jegyzeteket készítettek és az adott zsinagóga szokásai szerint itt-ott módosították az eredeti szöveget. 

Azonban néhány nyilvános fotó alapján, a máchzor szövege megegyezik a manapság is elmondott imákkal, ideértve a kádis vagy az Ávénu málkénu szövegét. A Sotheby műbecslői szerint a Luzzatto nagyünnepi máchzor a legrégebbi héber imakönyv, amely valaha kalapács alá került a világon.

Ha felkeltette a könyvkülönlegesség az érdeklődését, akkor nincsen más dolga, mint a lekötött pénzének egy részét szabaddá tennie. A nyitóár 4 millió amerikai dollár (több, mint 1.1 milliárd forint) lesz, ám a szakértők becslései alapján akár 6 millió dollárig (1.7 milliárd forint) is elmehetnek a licitálók.

A pénze pedig jó helyre fog kerülni, az eladó ugyanis a párizsi székhelyű Alliance Israélite Universelle, mely – a jutalékok levonása után maradt milliókat – zsidó oktatásra és ösztöndíjakra fogja fordítani.