Hónapok óta zajló csatározásnak vetett véget az interneten használt neveket felügyelő ICANN szervezet. Döntésük értelmében az OK Kosher nevű, kósersági tanúsítványokat kiadó szervezet használhatja a virtuális térben ’.kosher’ végződésű oldalelnevezést

Az elmúlt időszakban a vezető kósersági engedélyeket adó vállalatok versengtek azért, hogy az interneten a .kosher végződésű oldalakat ellenőrizhessék. A nyertesként kikerülő, chábád-közeli kósersági engedélyező cég legfőbb riválisai, mint például az Orthodox Union (OU) nem elégedettek a döntéssel. Azzal érvelnek, ez a döntés igazságtalan versenyelőnyhöz juttatja az OK-t.

„Úgy gondoljuk, hogy a ’kosher’-t senkinek nem kéne birtokolnia.” nyilatkozta Moshe Elefant rabbi, az OU képviseletében. „Nem arról van szó, hogy magunknak akarjuk megszerezni. Azt gondoljuk, hogy a ’kosher’ mindenkié, nem olyasmi, amit egy cégnek kéne birtokolnia”

Az ICANN képviselője szerint a ’.kosher’ domain nevekhez más kósersági cégek is hozzájuthatnak majd. Don Yoel Levy rabbi, az OK Kosher igazgatója a Jewish Weeknek elmondta: az volt a céluk, hogy a ’.kosher’ domain név kikerüljön az üzletemberek kezéből. „Úgy éreztük, hogy egy kósersági intézmény kezében kell ennek lennie. Azért küzdöttünk, hogy jó kezekbe kerüljön. Készek vagyunk rá, hogy megosszuk mindenkivel.” Az OK Kosher világszerte 2400 élelmiszer céggel áll kapcsolatban és összesen több, mint 400.000 különböző terméknek ad kósersági tanúsítványt.

Korábban az OK Kosher felajánlotta az OU-nak, hogy társuljanak, ám ők elutasították a partnerséget – Elefant rabbi nyilatkozata szerint azért, mert az „igazságtalan volt”. Így külön-külön indultak a domain jogainak megszerzéséért – az OK 45, az OU 11 másik kósersági engedélyező szervezetet tömörítve. Az OK Kosher 185,000 dollárt regisztrációs díjat fizetett a domain nevek tulajdonjogáért, és már húsz további kapcsolódó nevet is lekötöttek. A jogok megtartása további 25,000 dollárba fog kerülni nekik. Elefant rabbi elmondta, hogy a döntés gyakorlati következményeit még nem látják. Támogatóikkal úgy döntöttek, hogy egyelőre nem támadják meg az ICANN határozatát.

 

Megszakítás