Immár hagyományosan a Zsinagógák Hete elnevezésű rendezvénysorozattal zárja az EMIH a nyarat, melyen gasztronómiai, kulturális, zenei és vallási kötődésű programok váltják egymást.

A programsorozat természetesen idén is a méltán népszerű Sóletfesztivállal indult. És miben mérhetnénk egy gasztronómiai fesztivál sikerét, ha nem az elfogyasztott étel mennyiségében? Így talán elég annyit leírnunk, hogy a négyféle sóletből összesen tízezer adagot fogyasztottak el a résztvevők…

A gasztronómiát koncert kö­vette: a Dohnányi zenekar zsidó vonatkozású filmzenékkel szórakoztatta az ér­dek­lő­dő­ket. Nem ez volt azonban az egyetlen zenei élmény, amit a Zsinagógák Hete kínált: a szentendrei Cháj Galériában Flam Ferenc kiállításának megnyitóját követően (A Báál Sém Tov  legendái című kiállítás szeptem­ber végéig tekinthető meg) a szlovákiai Mojse Band adott „progresszív neoklezmer” koncertet. A zsinagóga udvarán megszólaló zene elvarázsolta a hallgatóságot.

Az eredeti szépségében hely­reállított Vasvári Pál utcai zsinagógában egy hagyományos kumzicre hívták az érdeklődőket a programsorozat részeként. A kötetlen haszid együttlétet, együtt éneklést jelentő kumzic (kb. gyere, csüccs!) hatalmas érdeklődést váltott ki, ami nem csoda, hiszen a „Vasvári” volt a kiindu­ló­pontja a magyarországi Chábád mozgalomnak, és így a mai EMIH-nek. A zsinagóga a ’90-es évek óta megkerülhetetlen állomása volt mindenkinek, aki a zsidóságához visszavezető utat kereste. „Nagyon megható és érdekes volt” – mesélte az eseményről Nádas Kata, aki a Jewish Masterclass (korábban ZsTSz) hallgatóit kísérte a Vasváriba a zsidónegyedet és a mikvét bemutató sétájuk után. „Lepergett előttem húsz év története.” Kata egyike volt azoknak a fiataloknak, akik az ezredfordulón voltak aktív részesei a zsinagóga és a Chábád mozgalom életének.

A fesztivál kulturális vonalának gyöngyszeme volt a Zsilipben bemutatott Júda népe a Komádi Gyermekotthon lakóinak előadásában. Az estet megtisztelte jelenlétével L. Ritók Nóra és Snétberger Ferenc is, akik a megindító előadás után Szilágyi Nórával tartottak kerekasztal-beszélgetést a hátrányos helyzetű gyerekek megsegítéséről. A Zsinagógák Hetén emellett sétálhattunk a Várban a környék zsidó emlékeit kutatva és beülhettünk egy Márai Lola-est olvasópróbájára is.

A tizenegy napos progra­mot a debreceni Zsidóház meg­nyitója és Faigen rabbi beiktatása zárta. A megnyitón és a rabbiavatáson a helyi közösség tagjai mellett az EMIH rabbikara és külföldi vendégek is részt vettek (erről bővebben jövő heti számunkban számolunk be). A Zsinagógák Hete véget ért, ám a zsinagógák mindenkit várnak szeretettel az őszi ünnepekre, évközben imáikra és programjaikra!

Steiner Zsófia

 

Megjelent: Gut Sábesz 24. évfolyam 53. szám – 2022. szeptember 8.