A Kinus hagyományosan látványos gálavacsoráján idén 5200 rabbi, közösségi vezető és meghívott vett részt.

Az est szónokai, akikre különleges hatással volt a Chábád mozgalom, mind más-más generációt képviseltek, többek között a chábád iskolákban tanuló 192 ezer gyermeket, a kampuszokon működő chábád központokba járó 100 ezer egyetemistát, és másokat.

generaciok

Az esemény egyik sztárja Moishy Holtzberg volt, akinek szüleit, rabbi Gabriel és Rivka Holtzberget, a mumbai-i chábád küldötteket terroristák gyilkolták meg hét évvel ezelőtt. A kilenc éves kisfiú két nagyapjával érkezett a gálavacsorára, ahol álló ovációval fogadták. „Mosihy az egész zsidó közösség gyermeke lett” – mondta a fiút felkonferáló Kotlarsky rabbi, aki hosszasan méltatta a mártírhalált halt Holtzberg házaspárt. Moishy egy zsoltárt olvasott fel a közönségnek.

Moishy_on_stag

Slomó Amar, Jeruzsálem főrabbija Izrael biztonságáért mondott imát, majd arról beszélt, milyen nagy hatást gyakorolt rá a cassablanca-i chábád küldött,  Slomó Mutasof rabbi.

jeruzsalemiforabbi

A konferencia több ezer résztvevője ellátogatott pénteken a Rebbe nyughelyéhez is. A küldöttek közül sokan kézzel írt cédulákkal érkeztek: közösségük imáit hozták magukkal. A konferencia ideje alatt a rabbik különböző workshopokon, előadásokon és programokon vettek részt, melyen zsidó vallási témákat és a slichuttal kapcsolatos kérdéseket vitattak meg.

Ima_az_ohelben

A világ legnagyobb zsidó mozgalmának évi összejövetelén a magyar delegáció tagjai voltak:
Oberlander Báruch rabbi a Budapesti Ortodox Bét Din vezetője rabbi, Köves Slomó az EMIH vezető rabbija, Raskin Sámuel a budapesti izraeli közösség rabbija, Glitzenstein Sámuel a Nagyfuvaros utcai zsinagóga rabbija, Faigen Sámuel debreceni rabbi, Bodnár Dániel a TEV kuratóriumi elnöke, Győrfi László az EMIH vezetőségi tagja, valamint Klein Péter és Klopfer Dávid az óbudai zsinagóga és a Vasvári Pál utcai közösség képviseletében.
A Kinus gála vacsoráján részt vett Kumin Ferenc New York-i magyar főkonzul.

kinus

 

12193378_1298017493558413_1594006436760676828_n