Az izraeli Oramed gyógyszeripari cég által kifejlesztett tabletta kiválthatja az inzulininjekciót a 2-es típusú cukorbetegséggel élők körében.

A diabétesz népbetegség, világszerte átlagosan minden 11. ember érintett. Magyarországon 600 ezer cukorbeteget tartanak nyilván, számuk évente 5-10 százalékkal növekszik. A 2-es számú cukorbetegség teszi ki az esetek 90 százalékát, és egyre gyakrabban diagnosztizálják fiatal korban, melynek egyik oka a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya lehet.

A betegség nem gyógyítható, de kezelhető. Ennek elsődleges módja az inzulin injekciós adagolása, mely naponta töbször ismétlődő, kellemetlen eljárás. Az Oramed új készítménye azonban egyszerű tabletta formájában, szájon át bevehető. A hosszadalmas kísérleti fázis során bebizonyosodott, hogy az új gyógyszer sikeresen csökkenti a vér glükóz szintjét, nem kevésbé hatékonyan, mint az inzulininjekció. A fejlesztés során az okozta a legnagyobb problémát, hogy miként védjék meg a gyógyszer hatóanyagát az emésztőrendszer savas közegében. Az Oramed kutatói olyan védőkapszulát fejlesztetek ki, mely képes ellenállni a külső hatásoknak, és az inzulin sikeresen felszívódhat a szervezetben.

“Hosszú utat tettünk meg, de végre bizonyossá vált, hogy a szájon ét bevett inzulin működik” – mondta Nádáv Kidron, a jeruzsálemi cég igazgatója. A tesztelés során az is egyértelművé vált, hogy a gyógyszernek nincsenek mellékhatásai, és nem alakul ki hipoglikémia, azaz nem esik a vér glükózszintje veszélyesen alacsony szintre.

A szájon át bevett hatóanyag további előnye, hogy az inzulin a gyomorból közvetlenül a májba kerül, és nem kering a szervezetben, mint az injekcióval bejuttatva, melynek egészségkárosító hatásai lehetnek. Az új izraeli gyógyszer többszáz millió ember életét teheti könnyebbé világszerte, miután forgalomba kerül.