Amikor Jessica Zimet kislánya Aviah idén áprilisban megszületett az egyik tel-aviv-i kórházban, gyakorlatilag egymásnak adták kilincset a kismamák a szülőszobánál, olyan sokan érkeztek azokban a hetekben. Pont kilenc hónappal a 2014-es gázai hadművelet után.

„A háború okozta stressz, több szülést eredményez a harcok után” – fogalmaz a Kaplan Medical Center vezető szülésznője Avivit Karni. Az izraeli egészségügyi tárcánál még gyűjtik az adatokat, de a szóbeli beszámolók szerint egyértelmű, hogy megugrott a születések száma áprilisban, májusban és júniusban. A Kaplan kórházban például 100 babával több jött a világra egy hónap alatt, mint az eddigi átlag.

Van, aki kicsit másképpen látja. Leanne Kaye, aki a bevándorlóknak segít eligazodni az izraeli egészségügyi rendszerben, úgy véli, hogy a megnövekedett szülésszámot az unalom okozza. Persze ez is összefügg a háborúval: amikor a Hámász elindította a rakétatámadásokat, az nem tett jót Tel-Aviv éjszakai életének sem. A párok otthon maradtak és egymásnak szentelték az idejüket. Kaye ügyfelei közül is sokaknak született gyermeke a támadások után 9 hónappal.

A forward.com beszámolója szerint a 2008-2009-es és a 2012-es harcok után is több baba született az átlagosnál, sőt így volt már az 1973-ban a jóm kippúri és 1967-ben a hatnapos háború után is.

A háború még a névadást is befolyásolja. Gyakran adják a fiúknak ilyen időkben az Eitan nevet,ami héberül erőset jelent.

Kép: jpost.com

Megszakítás