Egy ausztrál-amerikai kutatócsoport szerint ugyanannyira fontos a fiúcsecsemők körülmetélése, mint a védőoltások. A legújabb kutatás a körülmetélést, mint megelőző beavatkozást tekinti, ami számos komoly betegségtől véd.

A most nyilvánosságra hozott kutatás szerint a nem körülmetélt férfiak felének egészségügyi problémát okoz a fityma megléte. „A védőoltásokhoz hasonlóan, az újszülött fiúk körülmetélése is az állami egészségügyi ellátás részét kéne képeznie.” – állítja a három szerző a mayoclinicproceedings.org oldalon publikált kutatási eredmények alapján. A csoport tagjai a Sidney-i Egyetem Orvostudományi Tanszékének kutatói, Brian Morris és Stefan A. Bailis, valamint a floridai neonatológus, Thomas E. Wiswell.
Ebben többek között arról is írnak, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt évtizedben elérte a 81 százalékot a körülmetélés aránya. Az 1960-as években 83 százalék volt ez az arány, ami 2010-re 77 százalékra csökkent, elsősorban a spanyol népesség növekedése miatt, akik között a körülmetélés nem elterjedt.
„A csecsemőkori körülmetélés védő funkciójának kockázat-haszon elemzése arra világított rá, hogy az előnyök legalább százszor nagyobbak a kockázatoknál.”
2012 augusztusában az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia által publikált tanulmány arról számolt be, hogy az eljárás megvédheti a heteroszexuális férfiakat a HIV fertőzéstől és az egészségügyi haszna messze túlszárnyalja a kockázatokat. A tanulmányra válaszul európai orvosok tucatjai, leginkább a Skandináv államokból érkezők – levélben tiltakoztak a körülmetélést pártoló írás ellen, kulturális elfogultsággal vádolva az akadémiát. Tiltakozásuk nem meglepő: Európa több országában, és főleg Skandináviában érik támadások a vallási alapú körülmetélést.
Ennek kapcsán az Európai Rabbi Központ (RCE) nemrég lezajlott budapesti konferenciájának egyik témája volt, hogy hogyan lehet megóvni a brit milához való jogot ezekben az országokban. A konferencián Berel Lázár, orosz főrabbi ezzel kapcsolatban így nyilatkozott: „Addig fogunk küzdeni, amíg nem lesz egyetlen zsidó fiú sem Európában, akit nem metéltek körül. Úgy vélem, egyértelműen nevezhetjük antiszemitának a brit mila és a schita ellenzőit. Lehet, hogy új, elegáns ruhát viselnek, de arra törekszenek, hogy eltérítsék a zsidókat a zsidóságtól.”

 

Megszakítás