Dolgozom, szerkesztem a Gut sábesz e heti cikkeit. Pittyen a telefonom, kérés érkezik: A Bét Menáchem Gyermekoktatási Központban külön csoportokat nyitnak izraeli gyerekeknek, akik itt ragadtak, vagy családjukkal ide menekültek. Eddig száz gyereket regisztráltak a szüleik, és most az intézmény mesekönyveket, játékokat gyűjt az új csoportok számára.

A gyerekek többek között az EMIH által szervezett járaton érkeztek Magyarországra, ami múlt csütörtökön összesen 200 embernek biztosította, hogy hazajusson – Magyarországról Izraelbe, vagy Izraelből Magyarországra. Az EMIH landolás után sem hagyta őket magukra, ahogy a többi izraelit sem: a Keren Or Központ éppúgy nyitva áll minden itt tartózkodó izraeli előtt, mint a Zsilip játszóház, amely ingyenesen látogatható számukra. Naponta szülők tucatjai pihenhetnek meg és töltődhetnek fel a központban, míg gyermekeik héberül beszélő mádrichok felügyelete alatt játszanak. Balatonőszödön pedig az ukrán menekülteknek kialakított üdülő állt készen rekordsebességgel az érkezők fogadására: itt kóser ellátásra és nyugalomra lelnek az izraeliek.

Nézem az elmúlt hét képeit, amit a kollégáim küldtek. 

Bárheszsütés Óbudán és Szentendrén. Fiatalabb-idősebb nők, anyák és lányaik gyűltek össze, gyúrták a bár­heszt, mondták az áldást és imád­koztak név szerint és összességében a túszokért, a sebesültekért és a katonákért. Különös ereje van a közösen le­vett chálának és az arra elmondott áldásnak, ezt az erőt használták föl Izrael védelmében. A CTeen programján még karkötők is készültek, melyek kedves üzenetekkel együtt utaznak majd Izraelbe, hogy mosolyt csaljanak valakinek az arcára.

Kamaszok gyújtanak gyertyát az Héber és Izraeli Kulturális Központban. Három ifjúsági szervezetet képviselnek, a vallási alapokra épülő, chábád szellemiségű CTeen-t és két alapvetően nem vallásos, cionista ifjúsági szervezetet, a Hásomer Hácáirt és a Hánoár Hácionit. Most nincsen rivalizálás. Nincsenek ellentétek. Zsidó fiatalok vannak, akik gyertyát gyújtanak és együtt imádkoznak izraeli testvéreikért. Büszkék, bátrak és a legfontosabb zsidó értéket képviselik, az „ám echád – lev echád”-ot, azt, hogy a zsidóság „egy nép és egy szív”.

Gyerekek tanulnak a zsidóságról a CKids programján. Tanulásukat és imáikat „az izraeli zsidók biztonságáért” és „a meggyilkoltak emlékére” ajánlják. Természetesen szem előtt tartják a gyerekek lelki békéjét [érdemes a témáról elolvasni a zsido.com cikkét, hogy hogyan beszéljünk gyerekeinkkel a háborúról – a szerk.] és nekik csak annyit mondanak – az igazságnak megfelelően –, hogy „az izraeli zsidóknak nagyobb szükségük van az imáinkra, mint valaha”. A jó­ cselekedetekkel és az imával pedig támogathatjuk őket, különösen, mert a gyermekek őszinte imái és jó cselekedetei különleges erőt hordoznak.

És ott van mindaz, amiről nincs fotónk. A hétköznapi tanulások az áldozatok emlékének ajánlva. A nők szombatra meggyújtott gyertyái. A befogadott családok. A kölcsönadott babaholmik. Az el­­mondott zsoltárok. Az elutalt adományok. A magunkra vállalt plusz micvák. Mennyi szentség, amivel segíteni tudunk azoknak, akik ténylegesen vagy képletesen a frontvonalban állnak.

Legyenek imáink, összefogásunk és jó cselekedeteink az áldozatok, a túszok, a katonáink és egész Izrael népének javára írva!

Steiner Zsófia

Megjelent: Gut Sábesz 26. évfolyam 6. szám – 2023. október 19.

 

Megszakítás