Tegnapról mára tíz fokot esett a hőmérséklet és nagyon úgy néz ki, hogy ez most egy darabig így is fog maradni. Viszont, hogy valami jó is legyen ebben, megmutatjuk az áldásokat villámlásra és dörgésre.

Villám láttán:

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a világ királya, aki elvégzi a teremtés művét.

Héberül:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, עוֹשֶׂה מַעֲשֶׂה בְּרֵאשִׁית.

Fonteikus átírással: Báruch Átá Ádonáj Elohénu Melech háolám, osze máásze börésit.

Mennydörgés után:

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a világ királya, akinek erejével és hatalmával tele a világ.

Héberül:

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלהֵינוּ מֶלֶךְ הָעולָם שֶׁכּחו וּגְבוּרָתו מָלֵא עולָם.

Fonteikus átírással: Báruch Átá Ádonáj Elohénu Melech háolám, sekocho ugvuráto málé olám.

Egy vihar során csak egyszer mondjuk el az áldásokat, vagyis amíg fel nem szakadoztak a felhők, nem kell újra és újra elmondani ugyanezeket az áldásokat, valahányszor dörög, vagy villámlik.

Ha a két jelenség közvetlenül, szünet nélkül követi egymást, csak az első áldást mondjuk. Ha csak dörgést hallottunk, de nem láttunk villámot, akkor csak a dörgésre való áldást mondjuk el, és később, ha villámokat is látunk, akkor az annak megfelelő áldást is elmondhatjuk. Az áldás elmondásának közvetlenül kell követnie a jelenség tapasztalását. Ha valami miatt nem tettük meg, vagy nem tudtuk megtenni, a következő dörgésnél, vagy villámlásnál pótolhatjuk.

Azt mondják bölcseink, hogy az embernek még az elmélyült tanulását is meg kell szakítania, hogy ezeket az áldásokat elmondja. Ha pedig valaki álmából ébred a viharra, dörzsölje meg a kezét a takaróján, vagy a ruháján (hogy letisztítsa róla a tisztátalanságot), és mondja el az áldásokat.

Más vélemény szerint az, aki álmából ébred, és még nem végezte el az alvás utáni rituális kézmosást, nem mondhatja el az áldást, ahogy az sem, akit éppen a fürdőszoba használata közben ér a vihar. Érdekesség, hogy míg a mennydörgés áldása csak erre az egy égi jelenségre vonatkozik, addig az első, a villámlásra mondott bráchá másra is vonatkozhat, így az óceán láttán, nagy, ember által meg nem változtatott folyók, hatalmas hegyek, lakatlan sivatagok láttán, vagy ha az ember hullócsillagot, meteort, üstököst, hold-, vagy napfogyatkozást lát, akkor is ezt mondja el. Ugyanígy nagyon erős szél: hurrikán, vagy tornádó, illetve földrengés esetén is ez a megfelelő áldás.

 

Eső Szukkotkor

2/9: Eső Szukkotkor