Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Két héttel ezelőtt a Jeruzsálembe látogató Jean-Claude Van-Damme módosított egyik bejegyzésén az Izrael-ellenes rajongóinak engedve. Ezen a héten Morgan Freeman tette ugyanezt. Szerdán, az Óváros épületei előtt állva „Jeruzsálemből, Izraelből” küldte üdvözletét követőinek, ám másnapra a felirat már csak Jeruzsálemet említette, Izraelt nem. A népszerű amerikai színész „Isten nyomában Morgan Freeman-nel” címmel készít filmsorozatot, melyben a nagy világvallások helyszíneit járja be.

resizedimg89360.jpg
Módosított változat
12 évesek és búcsúlevelet írtak

A viszonylagos nyugalom ellenére az elmúlt hét sem telhetett el terrortámadás nélkül. A Gus Ecion és Hevron között fekvő arab település, Ál-Árub mellett őrködő katonákat rohanta meg egy férfi, és baltáját az egyik katona fejébe próbálta vágni. Az acélsisak megvédte az áldozatot, aki csak könnyebb sérülést szenvedett. Társa azonnal tüzet nyitott a terroristára, és megölte. A támadó holttestét másnap átadták a családnak, és így hősnek kijáró ceremónia keretében temethették el. Netánjáhu miniszterelnök korábban éppen az ilyen ünneplések elkerülése érdekében tiltotta meg a terroristák holttestének a kiadását. A hadsereg szóvivője elmondta, hogy tudatában vannak a tilalomnak, a holttestet feltehetően tévedésből adták át, és keresik a felelősöket.

Ugyanezen a napon két fegyveres arab fiút is letartóztattak a jeruzsálemi Óvárosban. A gyanúsan viselkedő, 12 éves gyermekeknél a határrendészek késeket, valamint a családjaiknak címzett búcsúleveleket is találtak. A gyanúsítottak elmondták a kihallgatáson, hogy zsidókat akartak ölni, s mivel tudták, hogy a támadás után nagy valószínűséggel lelövik őket, gondoskodtak a családnak szóló búcsúlevélről is.

 A baltával támadó arab terrorista fegyvere

A baltával támadó arab terrorista fegyvere
Izraeli diákok 65 százaléka szerint jó meghalni a hazáért

Izrael legnépszerűbb napilapja, az ingyenesen terjesztett Jiszráel Hájom felmérést végzett az 11. és 12. osztályos fiatalok között, melyben politikai beállítottságukat és az ország jelenéről és jövőjéről vallott nézeteiket firtatták. A válaszadók 59%-a jobboldalinak, 23%-a középutasnak és 13%-a baloldalinak vallotta magát. Mindössze 5%-uk nem tudta önmagát egyik oldalhoz sem besorolni. A fiatalok jelentős része úgy vélte, hogy a béketárgyalások nem vezetnek sehova, s 82%-uk nem hisz abban, hogy megállapodást lehetne kötni a Palesztin Hatósággal.  A megkérdezettek 52%-a szerint az izraeli állampolgársággal rendelkező araboknak jár a parlamenti képviselet, még azzal együtt is, hogy ott gyakran Izrael-ellenes, a terrort támogató propagandát fejtenek ki választott képviselőik, míg 48%-ban úgy gondolják, hogy jobb lenne, ha nem ülnének arab képviselő a Kneszetben. A közelmúltban egy földön fekvő terroristába golyót eresztő katona ügyében a fiatalok 60%-a úgy vélekedik, hogy a katona ellen nem kellene eljárást folytatni, 30%-uk szerint helyes, hogy kivizsgálják az ügyet, 10% pedig nem tudott döntésre jutni.

A megkérdezettek 89%-a Izraelben képzeli el a jövőjét.

A katonai szolgálattal kapcsolatban 88% nyilatkozta, hogy be kíván vonulni a seregbe, s 51%-uk hisz abban, hogy az izraeli hadsereg a legmorálisabb haderő a világon. A válaszadók 65%-a egyetértett Joszef Trumpeldor ezredes szavaival, miszerint „jó meghalni a hazánkért”.

Izraelt utálják, a kórházaikat használják

Miközben Máchmud Ábász, a Palesztin Hatóság elnöke rendre apartheid rendszer fenntartásával és az arabok jogainak sárba tiprásával vádolja Izraelt, addig családtagjai egymás után vesznek részt gyógykezeléseken izraeli kórházakban. 2014-ben Ábász feleségét ápolták Tel-Avivban, most Katarban élő testvére érkezett izraeli kezelésre. Tavaly októberben egyik sógora vette igénybe az egyik izraeli kórház szolgáltatásait. Ábász egyébként nem az egyetlen Izraellel ellenséges arab vezető, aki a zsidó államban gyógyíttatja szeretteit. A Hámász terrorszervezet vezetője, Iszmáil Hánije lánya például két hónappal a legutóbbi gázai háború után már a tel-avivi Ichilov kórház páciense volt. Itt kezelték korábban anyósát és unokáját is.

Autómosás víz nélkül

Új izraeli találmány segít a víztakarékosságban. A Petách Tikvában székelő Bonshine startup cég víznélküli autómosást és a szolgáltatás megrendeléséhez szükséges okostelefon-applikációt fejlesztett ki. Az alkalmazás segítségével a cég munkatársai a nap bármely időpontjában kiszállnak a piszkos gépkocsi tartózkodási helyére, és egy speciális, növényi alapanyagokból és többféle viaszból kevert tisztítószerrel végzik el a tisztítást. Autónként mintegy 100 liter ivóvizet spórolnak meg az új technológiával. Bár a cég csak a közelmúltban kezdte meg működését, számításuk szerint máris 500 000 liter vizet spóroltak meg. A szűkös ivóvízkészletekkel rendelkező Izraelben ez különös fontossággal bír. A találmány másik előnye, hogy nem igényel különösebb beruházást, nincs szükség mosóberendezések megvásárlására, vagy épület bérlésére, illetve a gépkocsi gazdájának jelen sem kell lennie a mosás alatt, a cég alkalmazottai egyszerűen megjelennek a megjelölt parkolóban és helyben elvégzik a munkát. Egy külső tisztításért 29 sékelt (2100 Ft) egy külső-belső tisztításért 50 sékelt (3600 Ft) kérnek a víznélküli autómosók. A Bonshine szolgáltatásai még csak az ország központi részén elérhetőek, de a befektetők nagy fantáziát látnak benne, s már 1.5 millió dollárt (414 millió Ft) fektettek az új vállalkozásba.

Kérdés, forradalmasítja-e a zuhanyzást is az új találmány?

Bonshine
Bonshine
Megszakítás