Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Izraelbe látogatott Jean-Claude Van Damme belga filmsztár. A híres akcióshős a jeruzsálemi Óváros falai előtt készített magáról fényképet, melyet a következő szöveggel küldött el Facebook oldalára: Sálom Jeruzsálemből, Izraelből. Néhány perc múlva a kép alatt megjelentek az első durva megjegyzések, melyek azt nehezményezték, hogy Van Damme Izraelt és nem „Palesztinát” jelölte meg Jeruzsálem kapcsán, illetve a héber „sálom” köszöntést alkalmazta az arab „szálám” helyett. A filmjeiben mindig keménylegényt alakító színész néhány óra alatt megtört a rázúduló több száz gyalázkodó és fenyegető üzenettől, és a semleges „Helló Jeruzsálemből” feliratra cserélte az eredeti képaláírást. A komment háborúba hamarosan Izrael-párti rajongók is bekapcsolódtak, s végül 6600 bejegyzést írtak a kép alá, melyet 142 000 ember lájkolt és 3129-en osztottak meg.

Jean-Claude Van Damme egyébként már számos alkalommal járt Izraelben, 2001-ben forgatott, „A rend őrzője” című filmje pedig Jeruzsálemben játszódik.

Baráti tűz

Súlyos katonai baleset történt a Golán-fennsíkon. Egy gyakorlatozó Merkava tank tűzparancsot kapott, azonban a lövés pillanatban egy másik tank tűnt fel egy domb mögül, a lövedék pedig telibe találta. Csodával határos módon a kilőtt harckocsi személyzete sérülés nélkül úszta meg a becsapódást, mert a tank erős páncélzata ellenállt a lövedéknek. A Golánon azonnal leállították a gyakorlatozást, hogy kivizsgálják az baleset részleteit. Katonai források rendkívül súlyos mulasztást emlegetnek, ugyanakkor örömüket fejezték ki, hogy a világ egyik legjobb tankjának tartott Merkava éles helyzetben is megóvta a benne ülő katonák testi épségét.

Az izraeli haditengerészet elsüllyesztett egy csempészhajót a gázai partoknál. Az Egyiptom felé tartó hajó felé figyelmeztető lövéseket adtak le, majd a közelébe lőttek, de nem állt meg. Ezután döntöttek az elsüllyesztése mellett. A fegyvercsempészet megakadályozása érdekében a gázai halászok csak hat tengeri mérföldnyire távolodhatnak el a partoktól, azon túl az izraeli hadihajók járőröznek.

Merkava IV-es a Golán-fennsíkon
Merkava IV-es a Golán-fennsíkon
Ugye mi jó barátok vagyunk?

Nagy felháborodást keltett Izraelben, hogy fény derült a német titkosszolgálat (BND) évek óta tartó kémtevékenységére Netánjáhu miniszterelnök irodájában. A Der Spiegel napilap írásából kiderült, hogy Izrael csak az egyik a számos megfigyelt ország közül, melyek között ott van Ausztria, Belgium, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Vatikán is. A BND ezen kívül nemzetközi szervezetek és nagyvállalatok után is kémkedett. Amikor 2013-ban kiderült, hogy az Egyesült Államok kémkedik Németországban, Angela Merkel így reagált: „Barátok között a kémkedés egyszerűen nem fordulhat elő.” Az izraeli miniszterelnöki hivatal elzárkózott az ügy kommentálásától.

Újabb életmentő felfedezés

Korábban beszámoltunk róla, hogy egy izraeli találmány segítségével gyorsan el lehet állítani szúrt sebek erős vérzését. Most egy újabb innovációról adtak hírt a Héber Egyetem kutatói, mely szintén sokak életét mentheti meg a jövőben. A tüdő összeomlása (pneumothorax) akkor jön létre, amikor levegő gyűlik össze a mellkasüregben, mely elválasztja a tüdőt mellkas falától, s ennek következtében fulladás áll be. A pneumothorax mellkasi trauma esetén fordul elő, s a terrortámadásokban vagy a harctéren a megelőzhető halálesetek egyharmadáért felelős. Jelenleg egy két lépésből álló, tíz-tizenöt perc alatt végrehajtható művelettel kezelik ezt a sérülést: egy tűszúrással nyomástalanítják a mellkast, majd egy cső segítségével bírják távozásra a felgyülemlett vért és levegőt, hogy a tüdő ismét megtelhessen levegővel. Ezt az időigényes és kockázatos eljárást válthatja fel az egyetemisták által kifejlesztett „ThoraXS” módszer, mely egy lépésből áll és mindössze fél-egy percet igényel. A ThoraXS használata ráadásul a mentőápoló egyik kezét veszik csak igénybe, a mellüreg gyors megnyitása után a másik kézzel azonnal beilleszthető a tubus. Dr. Jáákov Náhmiász, a Héber Egyetem biomérnöki karának vezetője elmondta, hogy a fejlesztést a terrorcselekmények elszaporodása motiválta, s a cél egy gyors és helyszíni életmentést lehetővé tevő eljárás megtalálása volt.

Az új, életmentő eszköz használat közben
Az új, életmentő eszköz használat közben
Megszakítás