Két New York államban található település kártérítést kénytelen fizetni egy zsidó ingatlanfejlesztőnek, mert megakadályozták, hogy hászid zsidóknak építsen házakat.

2,9 millió dollárt kell kifizetnie Bloominburg és Mamakating településeknek Shalom Lamm befektetőnek. A per 2014-ben kezdődött, mert a beruházó szerint a két egymáshoz közeli település megsértette a vonatkozó szövetségi törvényeket, amikor akadályozta 396 ingatlan felépítését, valamint azt is, hogy mikve létesüljön az egyik épületben. Bloomingburgnek 400 lakosa van, és nagyjából 125 kilométerre található New Yorktól. Mamakating 12 ezer lelket számlál – olvasható a jta.org cikkében.

2015-ben a két település perelte be az üzletembert, csalással, vesztegetéssel vádolták. Azt állították, hogy lefizetett egy volt polgármestert, hogy félrevezesse a beruházással kapcsolatban az embereket, de ezt a pert később megszüntették. Shalom Lamm ügyvédje szerint a városvezetők kifejezetten a hászidok megjelenése miatt tettek keresztbe az építkezésnek.