Malcolm Turnbull a konzervatív párt progresszív szárnyát képviseli, rendkívül népszerű és nyíltan vállalja zsidó gyökereit. Ő Ausztrália új miniszterelnöke.

A 60 éves jogász végzettségű politikus, egyben multimilliomos nagyvállalkozó korábban közölte, hogy fejleszteni akarja országa kapcsolatait Izraellel. 2013-ban az Australian Jewish News-nak nyilatkozva beszélt arról, hogy édesanyja családja zsidó – olvasható a haaretz.com cikkében.

Turnbull egy külvárosban nőtt fel, ahol sok zsidó élt a szomszédságban és bár nem tartozott a közösséghez, mindig jól érezte ott magát – derült ki abból az interjúból, amit egy másik helyi lapnak adott a politikus a választókerületében, Wentworthben. Új-Dél-Wales államban itt van a legnagyobb zsidó közösség.

Múlt hónapban egy ausztráliai cionista szervezet rendezvényén Turnbull hangsúlyozta, hogy országának jó kapcsolatai vannak Izraellel, de lehet még ennél többet is tenni. Kiemelte a lehetséges kooperációt a tudomány és a technológia területén. A miniszterelnök a vagyonát is egy internetes céggel alapozta meg, az Ozemai volt az első ausztrál cég, amely megjelenhetett a Nasdaq listáján.

Kép: haaretz.com