Az idei választási küzdelemben az Izraeli Miniszterelnöki rezidencián maradt üres üvegek is szerepet kaptak.

Az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu, már három cikluson át volt miniszterelnök (1996 és 1999 között, illetve 2009-től mostanáig). Az idén március 17-ére kiírt választásokon újra indul a kormányzó Likud párt vezetőjeként. A választások idején nem csak a politikai és gazdasági témák kerülnek a napirendre, hanem a jelöltek személyes és családi ügyei is.

Netanjahu jelenlegi feleségét Sára Netanjahut 1991-ben vette el. Sára Netanjahu már többször szerepelt az izraeli lapok híreiben általában pletykaszintű, másod vagy harmadkézből kapott információk alapján, legtöbbször negatív beállításban. A legújabb hírek a miniszterelnöki rezidencián elfogyasztott italokkal foglalkoznak. Egészen pontosan a megmaradt üres üvegek visszaváltásával.

Izraelben régebben egyszerűen eldobták a használt palackokat. Azóta az üveg és a műanyagpalackok, illetve az italos dobozok visszaváltását egy 1999-ben hozott törvény szabályozza. Jelenleg 30 agora, azaz mintegy 20 forint a betétdíj. A történet szempontjából fontos adalék, hogy a betétdíj nem vonatkozik a másfél literes és annál nagyobb palackokra. Ez az ultraortodox pártoknak köszönhető, mert a választóik jó része nagycsaládos, és szerintük a díj túl nagy terhet jelentett volna számukra.

Az izraeli miniszterelnök rezidenciája Jeruzsálemben a Rechavia negyedben található, a Balfour utca sarkán. A szép Bauhaus stílusú épületet 1938-ban építették egy gazdag alexandriai görög zsidó kereskedő, bizonyos Edward Aghion megrendelésére, innen származik a neve: Bét Aghion. Az állam 1952-ben megvásárolta a Külügyminisztérium számára az épületet, és 1972 óta ez a miniszterelnöki rezidencia. 2009-ben kormányhatározat született arról, hogy a rezidenciát átköltöztetik a miniszterelnök hivatala mellé, de a magas költségeket (mintegy 44 milliárd forintot) a közvélemény túlzottnak találta, így a határozatot néhány hónap elteltével törölték.

A miniszterelnöki rezidencia számos protokolláris rendezvénynek ad otthont, melynek során természetesen gondoskodni kell a vendégek étel és italfogyasztásáról. Ezzel kapcsolatban jelent meg idén január végén, a Haarecben az a leleplező cikk, melyet az izraeli 2. televíziós csatorna oknyomozó riportja, majd sok tucat újabb cikk követett.

A Haarec cikke szerint 2009 és 2013 között a miniszterelnöki rezidencia számára legalább százezer sékel (azaz 6.8 millió forint) értékben vettek szeszes italokat. Ez még talán nem lenne baj, de a szenzációs hír szerint a protokolláris rendezvények alatt kiürült üvegeket a személyzet, Sára Netanjahu utasítására, nagy zsákokban elvitte egy üvegvisszaváltóba, és az ott kapott alkalmanként mintegy 50 sékelt (3400 forint) átadta a miniszterelnök feleségének, aki az állami tulajdont egyszerűen zsebre tette. Egy további hír szerint Sára Netanjahu azért rendelt félliteres ásványvizes üvegeket a másfél literesek helyett, hogy még több bevételre tegyen szert.

A drámai leleplezés szépséghibája, hogy nem új. Mint kiderült, 2013 májusában a Netanjahu-család egy 4000 sékeles (270 ezer forintos) csekket adott át a rezidencia könyvelése részére, mely összeg a rezidencia pénzügyi felügyeletének becslése szerint megfelel a négy év alatt összegyűlt üvegbetétek értékének. Jogi szempontból nem egyértelmű, hogy a tényállás lopás, hűtlen kezelés vagy egyszerűen csak oda nem figyelés. Mindenesetre a Netanjahu család nincs rászorulva az üvegvisszaváltásból származó pénzre: a Forbes magazin 2012-ben Benjamin Netanjahu vagyonát 41 millió sékelre azaz 2.8 milliárd forintra becsülte. Ezzel Netanjahu csak a hatodik leggazdagabb politikus Izraelben. Az első helyen párttársa, Szilvan Salom áll, akinek becsült vagyona 150 millió sékel (több mint 10 milliárd forint), melyet nagyon egyszerűen szerzett: elvette feleségül Judy Shalom Nir-Mozest, aki többek közt Izrael legnagyobb napilapjának, a Jediot Ahronotnak az egyik tulajdonosa.

Az egész üvegbetét-ügy egy munkaügyi per miatt került az érdeklődés középpontjába. 2011 februárjától felmondásáig, 2012 novemberéig egy bizonyos Meni Naftali volt a miniszterelnöki rezidencia gondnoka. Meni Naftali 2014 nyarán keresetet nyújtott be a jeruzsálemi Munkaügyi Bíróságra, melyben kártérítést követelt az államtól arra hivatkozva, hogy Sára Netanjahu viselkedése miatt a munkakörülményei lehetetlenné váltak.

A per során a volt gondnok és a tanúként meghívott kollegái számos olyan részletről beszámoltak, mely Sára Netanjahu személyét negatív színben tűntette fel. Kiabált a dolgozókkal, szidalmazta őket, egymásnak ellentmondó utasításokat adott nekik, és fölösleges munkát bízott rájuk, különösen miután túl sokat ivott. Meni Naftali szerint Sára Netanjahu a rezidencia költségvetésének a felhasználásába is beleszólt, és felesleges kiadásokat rendelt el. Ezzel kapcsolatban került elő az üvegbetétek sorsa.

Az utóbbi napokban az ügy tovább bonyolódott, miután a miniszterelnökhöz közelálló körökben Meni Naftalit azzal vádolták, hogy tulajdonképpen ő volt az, aki a többletkiadásokat elrendelte. Emiatt az érintett feljelentést tett Netanjahu néhány tanácsadója ellen rágalmazás miatt, és félmillió sékeles (34 millió forintos) kártérítést követel.

Benjamin Netanjahu is nyilatkozott az ügyben. Szerinte a botrány politikai indíttatású és a célja az, hogy elterelje a figyelmet az igazán fontos kérdésről: ki vezesse Izraelt az elkövetkező években.

Megszakítás