Újabb lépést tett az Egyesült Államok törvényhozása azért, hogy könnyebben juthassanak hozzá a holokauszt idején elrabolt vagyonhoz a jogos tulajdonosok vagy az örökösök.

Fontos döntést hozott az Egyesült Államok képviselőháza. Egyhangúlag fogadták el a képviselők azt a törvényjavaslatot, ami segít a holokauszt túlélőknek és azok leszármazottainak, hogy visszakaphassák egykori tulajdonukat, amit az üldöztetés és deportálás idején elraboltak tőlük.

A döntés kötelezi a Külügyminisztériumot, hogy tekintse át az európai országokban tapasztalható gyakorlatot a holokauszt idején elvett ingatlanok, ingóságok tekintetében. Külön jelentés készül az amerikai állampolgárokkal kapcsolatos kártérítési ügyek állásáról – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

A Szenátus már tavaly decemberben áldását adta arra a törvényjavaslatra, amit egy demokrata és egy republikánus politikus terjesztett elő. Már csak az elnöknek kell aláírnia a hatályba lépéshez.

A World Jewish Restitution Organization nevű szervezet üdvözölte a döntés és közölte: ez egy határozott üzenet az Egyesült Államok részéről, hogy támogatja a holokauszt túlélőit az igazságszolgáltatás területén.

zsido.com

Kép: timesofisrael.com