A jom kipuri böjt komoly nyugalma után javában tart a szukotra való vidám felkészülés. A gyerekek szukoti díszeket készítenek az óvodákban és az iskolákban. A felnőttek megveszik az ünnepi csokor és az ünnepi ételek hozzávalóit, vendégeket hívnak, sütnek-főznek. A családok szukákat – ünnepi sátrakat építenek.

Szokás rögtön Jom Kipur után nekiállni a szuka építésének. Sok helyen a böjt kimenetele után néhány órával már áll a sátor.
Szokás rögtön Jom Kipur után nekiállni a szuka építésének. Sok helyen a böjt kimenetele után néhány órával már áll a sátor.
Szukák mindenfelé
Az építkezésre négy nap áll a rendelkezésünkre. Szorgalmasan folyik a munka a városban is, kertekben, teraszokon, tetőkön – kinek hol jut hely.
Egy fából készülő szuka egy oldalát cipeli egy férfi a Meá Seárim utcán
Szuka oldallapját cipelő férfi a jeruzsálemi Meá Seárim utcán
 

 

 

A sátor teteje, a szchách ágakból, levelekből készül. Fontos, hogy ha felnézünk a szukában az ég felé, akkor az ágakon keresztül láthatóak legyenek a csillagok. Így árulják a szuka tetejét képező, hatalmas pálmaleveleket. Ezeket persze haza is kell szállítani. Akár babakocsival is.

Kivilágított szuka
Kivilágított szuka
Jeruzsálemi busz - chág száméách!
A város gondoskodik azokról is, akik út közben szeretnének egy szukába betérni. A jeruzsálemi villamosmegállókban (a képen a tácháná merkázit, a központi buszpályaudvar mellett felállított sátor látható) kóser szuka várja az ott megpihenni szándékozókat. Mivel szukotkor nem szokás a szukán kívül enni, a kirándulóhelyek, látványosságok területén is felállítanak szukákat, legyen az állatkert, múzeum, vagy nemzeti park. A buszok pedig boldog ünnepet kívánnak.
 

A lemenő nap világít meg egy szukát egy forgalmas jeruzsálemi kereszteződésben

Vásári forgatag

 

Árbáát háminim - a négy növény
Árbáát háminim, azaz a négy növény: luláv, etrog, hádász és árává. Vannak olyan etrogok, amelyek tetején kis kiálló nyúlvány van, ez a pitám. Ebben az évben különösen oda kell figyelni a vásárlásnál, hiszen az elmúlt év smitá év (hetedik év) volt, az Erec Jiszráelben termett gyümölcsök, növények szentséget hordoznak, nem mindegy tehát, hogy honnan és milyet vásárolunk, és hogy mit teszünk a csokorral az ünnep után.
Szükséges kiegészítők
Kiegészítők: sátorra való, növényekből készült tető (szchách), a csokorhoz való tartó, sátorépítéshez való lécek – mindenki megtalálja a számára szükséges kellékeket.
Mindenki a lehető legtökéletesebb növényeket szeretné a csokrába. A vásárban figyelmes szemekkel vizsgálják meg az árut.
Mindenki a lehető legtökéletesebb növényeket szeretné a csokrába. A vásárban figyelmes szemekkel vizsgálják meg az árut.
Saját kóser luláv
A szerencsések otthon, a kertben is találnak kóser lulávot maguknak.
Díszek
A szukoti sátor kidíszítése micva. Az utcákon és a boltokban nagy asztalokon kínálják a különböző díszeket.
Sátordíszítés
Az óvodások-iskolások egyaránt készítenek díszeket. Sok helyen éveken át megőrzik ezeket a kedves emlékeket, és évről évre ezekkel díszítik a sátrat.
Sátordíszítők (2)

 

 

Chana Deutsch