A magyar kormány segítségével, több mint 600 ukrán menekült hosszútávú ellátására alkalmas, kóser „menekült falut” nyitott az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége. A több éve használaton kívüli, mintegy 180 ezer négyzetméteres balatonőszödi üdülőt, a két zsidó szervezet befogadásra alkalmassá tette, több épületet felújított, és a további felújításra és átmeneti bővítésre adománygyűjtő kampányt szervezett. A menekült táborról a napokban új honlap is készült.

 

Machne Chabad

Chabad Rescue Village for Ukrainian Refugees

 

Az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége és az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség ez év áprilisában a Magyar Kormányhoz fordult segítségéért azzal a kéréssel, hogy több száz ukrajnai zsidó speciális kóser ellátására alkalmas táborhelyet nyithasson. A sok esetben férfiak és család apák nélkül menekülő családok hosszabb távú elhelyezésére, valamint átmeneti fogadására alkalmas hely kialakítására azért volt szükség, mert a speciális vallási és étkezési előírások szerint élő menekültek elhelyezése nem volt megoldott Európában. A háború első heteiben a létrehozott menedékhelyek sorra bezártak, így azok a menekültek, akiknek szerettei még Ukrajnában maradtak és szeretnének a háború végeztével hazatérni – különös tekintettel a több mint 100 ukrajnai hitközség szakrális vezetésére – nem volt hol maradniuk.

A kezdetben 267 fő elszállásolására alkalmas balatonőszödi kormányüdülőben a két hitközség a Machne Chabad nevű tábort hozta létre, melynek neve utal azon közös irányzat nevére, amely a felebaráti segítség nyújtást tekinti egyik legfőbb értékének. A tábor a tervek szerint 644 fő elszállására lesz alkalmas, kiegészülve további közösségi terekkel, mintegy 1 000 fő étkeztetésére alkalmas kóser konyhával, illetve a gyermekek számára a tanulás folytonosságát biztosító osztálytermekkel. A két, a nemzetközi chábád-lubavicsi mozgalom égisze alatt működő szervezet, a már meglévő, évek óta nem használt szálláshelyek felújításával és további mobil szállásegységek kialakításával teszi befogadásra alkalmassá a teret. A tábor honlapjának tanulsága szerint, a tábor kormányzat általi rendelkezésre bocsájtása mellett, a táborzók ellátása napi kb. 30 dollárba kerül, a tábor bővítése pedig összességében 1 346 000 euró, mintegy 540 millió forint.

„Itt az idő és itt az alkalom!”

– fogalmaz az adománygyűjtő honlap tanúsága szerint Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének vezetője, aki főként az amerikai és nyugat-európai adományozók segítségét várja a kialakítás megvalósításához. Stambler rabbi felhívásában emlékeztet arra, hogy

„ukrajnai testvéreink néhány héttel ezelőttig normális életet éltek, biztonságban a jelenben és tervekkel a jövőre nézve! Otthonok, családok, munka és oktatás. Mindez szertefoszlott egyetlen nap alatt. Az emberek elvesztették menedéküket, szeretteiket, biztonságukat.”

„Ha segítünk embertársainkon a szükség idején, az valójában igazságot szolgáltat egy igazságtalan világban” – fogalmaz Köves Slomó, az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija, akinek szervezete magyarországi partnere az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének.

Köves rabbi adománygyűjtő felhívásában emlékeztet:

„Mi, a magyarországi zsidó közösség különleges, szent kötelességünknek érezzük, hogy egy olyan válság idején, amilyenre Kelet-Európában a II. világháború óta nem volt példa, kinyújtsuk kezünket, és felajánljuk, amire szükség van, hogy a határon túli ukrajnai zsidó testvéreink egzisztenciális és lelki szükségleteit kielégítsük.”

Megszakítás