A 2673 ukrajnai világ igazai közül már csak 17-en élnek, mindannyian a 80-as és 90-es éveik végén járnak – írja a Neokohn.

A Lengyelországban található From The Depths Foundation csütörtök reggel átadta az izraeli külügyminisztériumnak az Ukrajnában élő utolsó élő világ igazai listáját. Jonny Daniels, aki brit és izraeli állampolgár, elküldte a listát Izrael varsói nagykövetségének is.

A Jad Vasem által a holokauszt idején a zsidók életének megmentésében játszott szerepükért kitüntetett 2673 ukrán világ igazai közül már csak 17-en élnek, mindannyian a 80-as és 90-es éveik végén járnak.

„Tudtuk, hogy gyorsan és határozottan kell cselekednünk, hogy minden esélyünk megvan arra, hogy segítségére legyünk ezeknek a hősöknek, ahogy ők is segítségünkre voltak” – mondta Jonny Daniels, a From The Depths alapítója és ügyvezető igazgatója.

A cím elnyerése mellett az Világ Igazai Izrael Állam tiszteletbeli állampolgárságát is megkapják, ami feljogosítja őket az alijázásra.

„Furcsa érzés az igazak listáját összeállítani” – mondta Daniels.

„Ezek a hősök, akik 80 évvel ezelőtt életüket kockáztatták testvéreink megmentéséért, most a mi segítségünkre szorulnak. Szó szerint összeállítom a Schindlerek listáját. Függetlenül attól, hogy elmennek, vagy úgy döntenek, hogy a családjukkal maradnak, kampányt indítottunk, hogy továbbra is segíthessünk nekik, helyi partnerekkel együttműködve” – folytatta.

„A cél az, hogy biztosítsuk, hogy minden szükséges dologgal rendelkezzenek ahhoz, hogy otthon maradjanak és biztonságban legyenek, élelmiszercsomagokat és egészségügyi ellátást biztosítva számukra, ahogyan azt az egész koronavírus-járvány alatt tettük. Célom, hogy ha lehetséges, a következő napokban Kijevbe utazzak, hogy segítsek azoknak, akik segítettek nekünk” – mondta.

Nina Bogorad 97 éves, a legidősebb élő ukrán Világ Igaza. 1942-ben, 17 évesen hazahozott egy fiatal sebesült ukrán katonát, aki kétszer is elmenekült a németek elől.

Helyzete egyre rosszabbodott, és a nő el akarta vinni az orvosokhoz, de a férfi visszautasította, azzal magyarázta neki, hogy amellett, hogy a partizán, zsidó is, és bárki feladhatja.

A nő megértette, hogy milyen hihetetlen kockázatot jelent egy zsidó rejtegetése, de ettől függetlenül megtette.

A bujkálás és a lábadozás ideje alatt egymásba szerettek, és a háború után összeházasodtak.

A Jad Vasem emiatt 1992-ben a Világ Igazai között ismerte el. Bogorad ma Kijevben él, családja pedig szerte Ukrajnában, Izraelben és az Egyesült Államokban.

Címlapkép: From the Depths