Vajon ki lehetett az az első bár micvó fiú, akit a budavári zsinagógában felhívtak a Tórához? Hogyan ünnepelték meg a férfikorba lépő fiút? És egyáltalán, hogyan ünnepeltek bármit? Hogy köszöntötték a fák újévét, jutott-e az asztalukra az elérhetetlennek tűnő távolságban levő Szentföld terméseiből?

 

Új élet a régi falak között

A 16. századi zsidók mindennapi életéről vajmi keveset tudunk. Ami biztos, az az, hogy ugyanazokat az ünnepeket ünnepelték, amiket mi ma és ugyanolyan Tóratekercsekből olvasták közös történelmünk eseményeit, közös vallásunk törvényeit, mint amiket ma használunk a zsinagógáinkban. Sőt, vagyunk olyan szerencsések, hogy pontosan ugyanabban az imaházban is imádkozhatunk itt Budapesten, mint elődeink. Amióta ugyanis újjáavatták a budavári imaházat, azóta aktív közösségi élet zajlik benne, együtt köszöntik az ünnepeket és minden sábeszkor minyenben imádkozhatnak az ide érkezők. Faith Aser rabbi, a zsinagóga vezetője péntek esténként izgalmas előadásokkal várja az érdeklődőket.

 

Az első bár micva

Múlt szombaton pedig, 400 év után először, újra bár micva ünnepségre került sor az ódon falak között. A zsinagóga megtelt ünneplőkkel, amikor Sebők Jonatánt – akit Faith rabbi készített fel erre a mérföldkőre – életében először a Tórához hívták.

 

Mit tanulhatunk a fáktól?

A fák újévét valódi tu bisváti széderrel ünnepelték a zsinagógában: gyümölcsökkel és gyümölcsös húsételekkel bőségesen megrakott asztalok mellett zajlott az ünneplés. A zsinagóga teljesen megtelt, nagyjából nyolcvanan vettek részt a több órás fárbréngenen (haszid összejövetel).

Faith rabbi a tu bisváti széderen a szokás kialakulásáról és az ünnep üzenetéről beszélt. Sir Edmund Percival Hillary történetét mesélte el, aki – miután nem járt sikerrel az első Mount Everest expedíción – egy tiszteletére szervezett rendezvényen a mögé kivetített képnek azt mondta: lehet, hogy most nem járt sikerrel, de a Mount Everest lehet bármilyen hatalmas, már nem nő tovább. Ő azonban tovább fog fejlődni, növekedni, és megmássza majd a hegyet. (Így is lett, egy évvel később meghódította a Mount Everest csúcsát.) Ehhez azt a mondást kötötte, amit a régi haszidok szoktak mondani esténként: holnap minden más lesz, vagyis amit tegnap elértünk, az ma már nem elég. Tu bisvát egyik fontos üzenete, hogy a zsidóknak, akár a fáknak, állandóan növekednünk kell, fejlődni ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzunk.

 

Bővülő kínálat

Hamarosan hétköznapokon is érdekes programokkal várnak mindenkit a várbéli zsinagógában. Elsőként „Hinni és hinni tudni!” címmel indít Faith rabbi február közepétől háromrészes előadássorozatot.

Megszakítás