A francia nemzeti ünnepen hajtott teherautójával egy terrorista a délkelet-franciaországi Nizza városában ünneplő tömegbe. Legalább 84 ember életét vesztette, rengeteg a sebesült, közülük negyven állapota rendkívül súlyos. Sok embert eltűntként tartanak nyilván, közülük öten a város zsidó közösségének tagjai.

Az elkövetőről kiderült, hogy francia állampolgársággal rendelkező, tunéziai származású, 31 éves férfi, akinek terrorista kapcsolatairól a rendőrségnek nem volt tudomása. A merényletet az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vállalta magára. A támadó a gázolássorozat után fegyverével a tömegbe lőtt, majd a rendőrök végeztek vele. A teherautóban további fegyvereket és robbanószereket találtak.

„Mindenkiért imádkozunk, aki megsérült ebben a szörnyű támadásban. Elkeserít minket a hatalmas veszteség, reménykedünk, hogy nem lesz több áldozat” – mondta Yossef Yitschok Pinson rabbi, a Nizza környéki Chábád intézmények igazgatója. A zsidó közösség imáiban megemlíti a sebesültként vagy eltűntként nyilvántartott tagjait is, és erre kérnek minden együttérző embert. Axel ben Yael, Moshe ben Yaakov, Clara bat Nouna, Yonathan ben Zuzy, John Dray és Dominique Azan testi épségéért aggódnak. A Chábád képviselői megkezdték az előkészületeket, hogy a kórházban ápolt zsidó sebesültek és családjaik is méltó módon ülhessék meg a hamarosan beköszöntő sábátot. A városban és környékén működő Chábád központok megnyitották kapuikat, és felajánlották segítségüket az összes bajbajutottnak.

Nizzában 25 ezer fős zsidó közösség él, mely különösen veszélyeztetett helyzetben van az utóbbi években, ezért Pinson rabbi hajnali 3-kor már a polgármesterrel tárgyalt a zsidó intézmények védelmének megerősítése érdekében.

Pinson rabbi elmondta, hogy a Gan Israel lubavicsi nyári gyermektábor ifjúsági vezetői is az ünneplő és a tűzijátékot figyelő tömegben tartózkodtak. Csupán néhány méteren múlt, hogy nem váltak áldozatokká. A merényletet követően egy étteremben kerestek menedéket, majd a rendőrségi zárlat feloldása után a rabbi házába mentek.

„Egy perccel azelőtt, hogy a teherautó a tömegbe hajtott, egyikük javaslatára átmentek az út túloldalára. Ahogy átértek, a gépkocsi elszáguldott mellettük. Akik a korábbi tartózkodási helyükön álltak, mind meghaltak, de nekik nem esett bajuk. Valóságos csoda, hogy éppen a támadás előtti pillanatokban hagyták el azt a helyet, ahol aztán a teherautó elhaladt” – mondta a rabbi.

A lányok elmondták, hogy több tucat ember halt meg a szemük előtt, köztük babakocsiban tolt kisgyermekek és öregek is.

„Természetesen nagyon feldúlták őket az események, hiszen láttak mindent, az elgázolt embereket, a holttesteket…” – mondta Pinson rabbi, aki hozzátette, hogy szakemberek segítségét fogja kérni, hogy az ifjúsági vezetők könnyebben feldolgozhassák az őket ért traumát. A gyermektábor a hétvégére felfüggeszti működését, de amennyiben a hatóságok engedélyezik, hétfőn folytatják a táboroztatást.

Pinson rabbi közölte, hogy a lubavicsi intézmények mind nyitva lesznek szombaton, és arra biztatják a közösség tagjait, hogy ne maradjanak otthonaikban, hanem menjenek el a zsinagógákba, és jelenlétükkel erősítsék a tragédiát átélt közösséget. „A sötétség óráiban nagyon fontos megmutatni, hogy a terrorizmus nem győzedelmeskedhet. Megmutatjuk a világnak, hogy nem kényszeríthetnek minket otthonainkba. Folytatjuk a munkát, még nagyobb erővel, mint korábban, és mindent megteszünk, hogy egy jobb jövőt építsünk fel.”

Forrás: chabad.org