Újra jesiva Budapesten

 

A magyarországi zsidóság szellemi életének felvirágoztatása és a magyarországi jesivák hagyományainak újjáélesztése érdekében a Chábád Lubavics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület Budapesten „Pesti Jesiva” néven a zsidó tudományok oktatásának hagyományos elvein alapuló, felsőszintű oktatási intézményt alapít.

Az Egyesült Államokból és Izraelből Budapestre érkezett 11 kiemelkedő képességű rabbijelölt, akik a rabbivá avatásukig hátralevő időt Magyarországon fogják eltölteni. Valamennyien a világ legkiválóbb jesiváiban töltötték az elmúlt 6-8 évet és most budapesti tanulmányaik mellett a Pesti Jesivában illetve vidéki városokban fogják tanítani a hallgatókat és érdeklődőket.

A jesiva a Vasvári Pál utca 5. szám alatt, a Sász Chevra lubavicsi zsinagógában fog működni Oberlander Báruch rabbi vezetésével.

A Pesti Jesiva a Morristown, New Jersey-i Rabbinical College of America-val együttműködve a programokra várja érettségivel és angol vagy héber nyelvtudással rendelkező zsidó férfiak, illetve a magyar nyelvű előadásokra (D program) hölgyek jelentkezését is (képzettség a zsidó tudományokban nem előfeltétel). Programjaink sikeres elvégzése után a vizsgaeredményekről bizonyítványt illetve oklevelet adunk.

 

A) Intenzív program

(Biblia, Talmud, Kabala és chászid filozófia, Háláchá és Liturgia)

 

B) Specializált programok

(Biblia, Talmud, Kabala és chászid filozófia, Háláchá vagy Liturgia)

 

C) Esti tagozat

(Talmud, Kabala és chászid filozófia, vagy Liturgia)

 

D) Magyar nyelvű előadások

(Hétfőnként, szerdánként és csütörtökönként előadás sorozatot szervezünk, melyre hölgyek jelentkezését is várjuk, a következő témákban: Biblia, Válogatott jogi talmudi témák, vagy Kabala, chászid filozófia. Az előadások csoportos rendszerben folynak este 19.00-tól. Első alkalom november 30.)

 

Szabadegyetem

A fent meghirdetett rendszeres programokon kívül a Jesiva szabadegyetemként is működik, ahová az érdeklődőket az egész nap folyamán (vasárnaptól csütörtökig 7:30-21:00)várjuk, a következő témákra: Biblia, Talmud, zsidó filozófia, kabala, chászidizmus, és háláchá (gyakorlati zsidó jog). Lehetőség nyílik előadások meghallgatására, valamint tanulópárokban való részvételre (ún. chávrutá módszerrel).

 

Részletes program tájékoztató, további információk és beiratkozás:

Oberlander Báruch rabbinál,

Budapest 1075, Wesselényi utca 4. I/1., Tel: 268-0183.

E-mail: oberlander@zsido.com Internet: http://www.zsido.com/jesiva

Megjelent: Gut Sábesz 3. évfolyam 4. szám – 2014. október 6.