Gyilkosságban való bűnrészesség miatt ítélhetnek el egy nőt, aki rádiókezelőként tevékenykedett az auschwitzi haláltáborban.

A német hatóságok vádat emeltek azzal a 91 éves nővel szemben, aki 260 000 zsidó meggyilkolásához járult hozzá az auschwitzi haláltáborban végzett munkájával a Holokauszt idején – adta hírül hétfőn a JNS.

A nácik oldalán szolgáló nő a haláltábor parancsnokának rádiókezelőjeként dolgozott 1944-ben. Az ügyészek várhatóan gyilkosságban való bűnrészességre hivatkozva fognak ellene vádat emelni, hiszen tevékenységével hozzájárult a haláltábor működtetéséhez.

Legutóbb Oskar Gröning egykori SS tiszt ellen indult eljárás Németországban, akit végül négy év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. 2011-ig a német hatóságok kizárólag a náci tisztséget betöltött személyek ellen indítottak eljárásokat, azonban John Demjanjuk, önkéntes SS-őr ügye jogi precedenssé vált. A 27 000 zsidó meggyilkolásához hozzájáruló férfi esete után olyanok személyek is büntethetővé váltak, akik bizonyíthatóan nem követtek el közvetlenül gyilkosságot, azonban a közreműködésükkel a gyilkosságokban is bűnrészességet vállaltak.

zsido.com

Kép forrása: jns.org

Megszakítás