Valamikor nem volt kérdés, hogy mi a teendő, ha egy zsidó kisfiú született – a születés után pár nappal megjelent a családnál a mohel, megbizonyosodott a baba egészségi állapotáról, és ha mindent rendben talált, a nyolcadik napon megtörtént a körülmetélés.

A reformmozgalmak, az asszimiláció, majd a háború utáni félelem és a szocializmus vallásellenessége szinte teljesen kiszorította Magyarországon a zsidó életből ezt a micvát, ami önmagában annyira fontos, hogy a Talmud szerint, ha másért nem, csupán ezért az egy micváért megteremtette volna az Örökkévaló a világot. (Nedarim 31b).

Az elmúlt két évtizedben azonban a magyar zsidóság elkezdett visszatérni gyökereihez – olyannyira, hogy egyre többen pótolják elmaradt brit milájukat, az pedig, hogy egy zsidó újszülött körülmetéletlen maradjon, újra kezd elképzelhetetlen lenni.

A körülmetélés idejéül a Tóra a születés utáni nyolcadik napot jelöli meg. A brit mila kötelezettsége azonban nem évül el: ha valakinek a szülei elmulasztották azt idejében megejteni, akár felnőttként is pótolhatja. A chábád haszidizmus megalapítója, a liadi Snéur Zálmán rabbi szerint a nyolcas szám a természetfelettinek a szimbóluma. A körülmetélés a zsidók és Isten kapcsolatának a megtestesülése, ami felette áll minden evilági kapcsolatnak, ezért történik a nyolcadik napon. Érdekes, hogy kutatások szerint éppen ezen a napon a legkevésbé vérzékeny az ember élete során.

Magyarországon a legtöbb, háláchikusan végzett körülmetélésre Köves Slomó rabbit, az Izraeli Rabbinátus és az izraeli Egészségügyi Minisztérium akkreditált moheljét kérik fel, míg a Budapesti Ortodox Rabbinátus rendszeresen szervezi meg felnőttek körülmetélését. Ehhez ál­talában Izraelből hívnak orvosi végzettségű mohelt.

„Több olyan családot ismerek,” – meséli Köves rabbi – „ahol a kisbaba briszével kezdtük, … aztán az apuka is rávette magát, hogy belépjen Ábrahám szövetségébe, majd édesanya is szeretetett volna zsidó nevet kapni, végül a zsidó esküvőt is megcsinálták. Mégis az gyakoribb, hogy valaki megcsinálja felnőtt korában a briszt és megfogadja, hogy az ő gyerekénél már nem fogja elmulasztani időben megcsinálni.”

Steiner Zsófia

Megszakítás