Egy innovatív endoszkópos szemészeti eljárás megmentheti a betegeket Izraelben a vakságtól, és jelentősen csökkenti a jelenleg elterjedt invazív műtétek szükségességét. Az új módszert néhány hónapja kezdték alkalmazni a Kfar Saba-i Meir Medical Centerben az úgynevezett nyitott zugú glaukóma esetében (amikor a csarnokvíz nem ürül megfelelően a szem belsejéből) – derül ki a israelhayom.com cikkéből.

 

Sikeres beavatkozás: 20 év után újra lát egy izraeli nő

Beilinson sebészei elvégezték az ország első sikeres mesterséges szaruhártya-átültetését.

 

A beavatkozás során a természetes elvezető rendszer első rétegét vágják át az endoszkópos eszközzel, ami lehetővé teszi, hogy a folyadék könnyebben távozzon a szemből, így csökkentve a szemnyomást. A műtét körülbelül 45 percig tart, de hosszabb is lehet, ha együtt végzik el a szürkehályog eltávolításával.

A Meir Medical Centerben eddig több, mint 200 beteget láttak el ezzel a módszerrel, a sikerességi arány 90 százalékos, ami igen magasnak számít.

A beavatkozásokat Dr. Avner Belkin végzi, az egyetlen orvos Izraelben, akit beválasztottak a rendkívül rangos képzési programba, amelybe évente mindössze három szakembert hívnak meg a világ minden tájáról.

 

Címlapkép: ANTONI SHKRABA from Pexels