Kelet-Európában a II. világháború előtti századokban rengeteg csodálatos zsinagóga épült, nagyon kevés vészelte át a barbár pusztítást.

A jelenleg Ukrajnában található Brody nevű település zsinagógája 1740-ben épült, a háborúban súlyos károkat szenvedett. Egy most induló projekt részeként egyelőre annyi történt, hogy ukrán és angol nyelven tájékoztató táblákat helyeztek el mellette, amely elmeséli a város egykor virágzó zsidóságának történetét. Készült egy nyomtatott kiadvány is, ami online is elérhető és letölthető – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. 

A zsidók a XVI. és XVII. században érkeztek a városba, az 1800-as évek elején 16 ezren voltak Brodyban, a teljes lakosság csaknem 90 százalékát tették ki. 1939-ben a város lélekszáma 18 ezer volt, ebből 10 ezer zsidó. Alig 100-an élték túl a holokausztot.

Ahogy arról nemrég beszámoltunk kulturális központként működik tovább egy zsinagóga Litvániában. A városban két épület is átvészelte a XX. század szörnyűségeit és az évtizedekig tartó elhanyagoltságot. A csodával határos módon a térségben egykor nagyon gyakori fából épült zsinagóga is megmenekült, erről pedig itt olvashatnak.

 

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

 

 

 

 

Megszakítás